Bajkeri su upali u indonežansku bolnicu kako bi preuzeli tijelo bebe zadržano zbog neplaćenih računa

Vardinasijah je bio jedan od stotinu motociklista koji su odlučili da uđu u bolnicu u Padangu. Na fotografijama koje kruže društvenim mrežama se vidi kako konvoj motociklista napušta bolnicu s tijelom Alifa Putra.

motociklisti

Zdravstveni program koji je uveo predsjednik Joko Vidodo, širom zemlje je stvorio probleme siromašnim porodicama. Devi Surija, majka preminule bebe, rekla je da je porodica bila u procesu registracije u zdravstveni sistem, kada se mali Alif razbolio.

Morao je na operaciju, ali je preminuo u utorak ujutru. Porodica nije imala novca da plati troškove liječenja, pa je tijelo zadržano u bolnici. „Bolnica je tražila od nas da platimo račun, a zbog birokracije je proces odugovlačen”, rekla je i dodala da su se „vozači naljutili i uzeli tijelo na silu”. „Jadničak je bio u mrtvačnici predugo”, rekla je majka kroz suze nakon sahrane.

Devi Surija

Iz bolnice je kasnije stiglo izvinjenje i obećanje da se ovako nešto neće ponoviti

Direktor Jusirvan Jusuf je rekao da je odbor bolnice pokrio neizmirene račune, a incident opisao kao nesporazum. „Odbor je saznao za financijsku situaciju porodice tek kada su onu podnijeli žalbu”, rekao je i dodao da je da je to državna bolnica i da nikada nisu pitali pacijente da li imaju novca za liječenje.

Jusuf je kritizirao postupak motociklista, smatrajući ga nesmotrenim i opasnim.

„Imamo standardnu proceduru nakon operacije koja nije ispoštovana. To je nečuveno. Što bi se dogodilo da tijelo ima neku zaraznu bolest? Tko će biti odgovoran?”.

Predstavnik motociklista uputio je izvinjenje odboru bolnice. „Izvinjavam se u ima svojih kolega. Nismo znali za proceduru. Predugo je tijelo ležalo u mrtvačnici, zato smo donijeli takvu odluku”, rekao je vozač

IZVOR: BBC

Share this: