Etiketa bajkera kao krivca u saobraćajnoj nesreći

Kao po nekom nepisanom pravilu stavlja se znak jednakosti između motora (600cc i više) i prebrze vožnje, što za posljedicu ima “bajker je kriv” u 90% slučajeva kada se desi saobraćajna nesreća. Ovu etiketu krivca može potvrditi svaki bajker koji je imao tzv. “close call”, odnosno, situaciju “umalo” u kojoj njegova krivica, za jedva izbjegnut udes, nije bila niti najmanja.

Nadalje, umjesto da od vozača automobila dobije, onako ljudski i kulturno, “izvini nisam te video”, bajker najčešće, kroz vizir svoje kacige, sretan što je živ, sa usana vozača čita riječi “šta je?, šta gledaš?, uspori malo!, gdje žuriš?”, i sl.

Black and Gray Dslr Camera

Zašto se nameće pitanje (ne)odgovornosti samih prema sebi?

Većina bajkera će se vjerojatno pronaći u dolje navedenom primjeru racionalizacije tj. izgovora za neodgovornost bajkera samih prema sebi.

Imam li “full” opremu svaki put kad sjedam na motor?Slikovni rezultat za moto gear

Racionalizacija bajkera može se kretati u slijedećem okviru:

  1. OK, danas idem sa dečkima na motorijadu (dalja ruta kretanja), neću da preuzimam nikakav rizik, oblačim „full“ opremu!
  2. OK, ovaj put nešto kraća ruta kretanja unutar 20-ak kilometara, neću brzo voziti (ponovo lažem samog sebe) izostavit ću moto čizme i moto hlaće koje neću oblačiti!
  3. OK, danas opet nešto kraća ruta kretanja, kavica sa dečkima u obližnjem kafiću, sporije ću voziti, neću obući moto čizme, moto hlaće i moto jaknu!
  4. OK, idem na brzinsku kavica sa društvom, vani je stvarno vruće malo ću se i rashladiti, neću oblačiti moto čizme, moto hlače, moto jaknu, ne trebaju mi ni moto rukavice!
  5. OK, žurim, društvo me čeka, nemam vremena za oblačit opremu, svejedno neću daleko, preskčit ću moto hlače, moto čizme, moto jaknu, moto rukavice, obući ću samo kacigu!
  6. OK, samo da odletim do obližnjeg supermarketa, neću oblačiti ništa na sebe (pa ni moto kacigu)!

Sa svakim izostavljanjem jednog od dijelova moto opreme rizik se povečava, a izostavljanje kacige koja doslovno glavu čuva, kojoj je mjesto na glavi bajkera, a ne na laktu, je posebna tema, i zaslužuje zaseban post.

BAJKERI se lako sprijatelje, ALI NAŽalost, ta prijateljstva se u sekundi prekidaju, i to na najtužniji mogući način.

Sretan put kamo god vozili!

Person Riding Black and Gray Motorcycle on Road

Vaš adrenalin.ba

Share this: