Bolnica Koševo – pozitivan primjer profesionalnog i ljubaznog medicinskog osoblja

Odmah na početku da napišemo kako je ovo još jedan u nizu pozitivnih tekstova/objava koje uredništvo portala objavljuje s ciljem promoviranja pozitivnih i profesionalnih vrijednosti našeg društva. U ovom slučaju za naš tekst povod su dali medicinski djelatnici na odjelu kliničke mikrobiologije, DIP, Koševske bolnice u Sarajevu.

Uistinu sve dok nas nešto ne zaboli ne znamo cijeniti svoje zdravlje, ali i životni poziv doktora, koji mogu biti kritizirani na razne načine, ali ipak, bez njih ne možemo niti smijemo.

Nažalost, budući da sve bolnice u našoj državi nisu jednako opremljene medicinskom opremom, tako je i dio ekipe našeg i vašeg portala, umjesto u bolnici u Travniku ili Novoj Biloj, zdravstvene nalaze morala vaditi u Sarajevu.

Kako nitko ne voli ići doktorima, tako ni mi nismo iznimka. Prvo što vam pada na pamet je gnjavaža i čekanje u dugačkim redovima, pa tek miris ambulante i lijekova koji nitko ne voli. Na kraju krajeva vađenje nalaza podrazumijeva dobro poznate upute: “otiđite ovdje, sačekajte ondje, doktor radi samo četvrtkom, prema trenutnoj listi na red ćete doći tek za tri mjeseca, nalaze ćete čekati nekoliko tjedana, itd.”

Naša priča/iskustvo ide otprilike ovako…

I tako mi uredno dobijemo odobrenje od ministarstva zdravstva SBŽ/KSB da svoje nalaze izvadimo na odjelu DIP Koševo. Prije odlaska u Sarajevo, naravno, nazvali smo pomenuti odjel kako bi zakazali termin vađenja nalaza, “jer to tako ide”. Kad ono… ne ide to tako!

Kako sad to pitamo se?

Gospođa/gđica na odjelu kliničke mikrobiologije, koja se javila na telefon i odgovorila na naš poziv, govori nam kako za takvo nešto (zakazivanje termina) nema potrebe, te kako se nalazi krvi mogu izvaditi svakim radnim danom u periodu od 08-10 sati. Da li ste sigurni? pitamo, a ona odgovara “da naravno.”

Sljedećeg jutra, na vrijeme stižemo na DIP gdje na našu sreću gužve pretjerane nema. Na info pultu nas upućuju na odjel mikrobiologije (vađenje krvi). Na info pultu pomenutog odjela ispred nas stoji još jedan pacijent, koji ubrzo uzima svoje nalaze i odlazi, dolazi red na uredništvo vašeg portala.

Na info pultu, ljubazna medicinska sestra s osmijehom nas dočekuje riječima “dobro jutro kako vam mogu biti od pomoći.” Mi se predstavljamo i napominjemo da dolazimo iz drugog kantona, predajemo neophodnu dokumentaciju, te nakon kratke dokumentacione tematike ulazimo u prostoriju gdje nas dočekuje isto tako nasmijana i ljubazna medicinska sestra. Istim tempom (osmijeh i ljubaznost) te uz opušteni razgovor, uzima nam nekoliko ampula krvi neophodnih za analize/nalaze.

Osjećamo se kao pravi pacijenti/netko o kome se medicinski djelatnici brinu, a ne kao…

Nadalje, budući da smo mi “zahtjevni pacijenti”, druge nalaze smo morali izvaditi na drugom odjelu, što automatski znači, pronaći isti odjel u velikoj Koševskoj bolnici. Nakon što nam je sestra objasnila način na koji to trebamo uraditi, te isto tako utvrdila da će nam trebati pomoć oko pronalaska istog, opet uz osmijeh, riješi da nas odvede na odredište.

Nakon dolaska, s osmijehom reče “E ovdje je to”, a mi u stilu kao super “Nikad bez vas to ne bi našli”, uredno se zahvalimo. Pozvonivši na zvonce odjela, nekoliko sekundi zatim vrata otvara doktor. Jednako kao i medicinske sestre nasmijan i vedar, te nas upita kako mogu pomoći. Medicinska sestra nas predstavi i pojasni doktoru naše potrebe.

Mi onako u čudu se gledajući nešto si mislimo “Da im nije bila plaća danas zašto su svi nasmijani i vedri?”

Nakon, obavljenih pretraga, rečeno nam da ćemo biti obaviješteni o vremenu kad bi trebali doći i podići svoje nalaze.

Napuštajući bolnicu

Udaljavajući se iz bolnice, komentiramo ljubaznost medicinskog osoblja DIP-a i onako u nevjerici naglas komentirajući zaključujemo “ma to je samo slučajnost”, bili smo sretni danas i susreli super profesionalne i pozitivne ljude, ništa drugo.

Svejedno u Travnik se vraćamo onako pozitivni i sretni što smo u najbržem mogućem roku riješili jednu brigu oko vađenja nalaza.

Nakon desetak dana…

Ponovo smo na koševskoj bolnici zbog podizanja nalaza, i gle čuda. Druge dvije medicinske sestre u smjeni na odjelu kliničke mikrobiologije, također nasmijane, razgovorljive, drage i prijatne pitaju za detalje kad, što, kako, zašto, itd… Mi dajemo odgovore na postavljena pitanja, te nakon nekoliko minuta dobivamo dio svojih nalaza, zahvaljujemo se na ljubaznosti i pitamo gdje da podignemo ostatak nalaza.

Medicinska sestra nam pojašnjava, da je to odjel za patologiju (sasvim drugi odjel od onog na kojem smo dali uzorke). Uvidjevši da ju zbunjeno gledamo, poziva svoju kolegicu, zamoli je da umjesto nje preuzme nas dvoje i da nas odvede do odjela patologije.

Druga medicinska sestra koja je tog jutra bila u smjeni jednako nasmijana reče “za mnom”. Po dolasku na odjel, pozvoni na vrata i ostavi nas da čekamo. Nekoliko sekundi kasnije, vrata otvara medicinski tehničar, nećete vjerovati nasmijan i raspoložen, pitajući što ste trebali? Mi pojašnjavamo da smo došli po svoje nalaze…

Da zaključimo

Dakle, jednostavno želimo da ukažemo na svaki pozitivan aspekt naše društvene zajednice. Osobito kada je riječ o jako osjetljivom području kao što je medicina, onda je potreba da se pozitivan, profesionalan i nadasve ljudski pristup u ophođenju sa pacijentima dodatno potencira. Negativnih primjera naravno ima mnogo više nego pozitivnih. Svejedno naša odluka je POZITIVAN STAV i na tome ćemo inzistirati. Zašto? Jer pozitivnih primjera ima mnogo, samo ih mediji ne prenose. Razlog? Sami zaključite!

Napokon smo se osjećali kao pacijenti, odnosno, kao ljudi koji u određenom trenutku imaju zdravstvenih problema, te kojima su zdravstveni radnici dali neophodnu zdravstvenu njegu. Nažalost, ali mi se čudimo normalnim stvarima, svejedno, ovo je bio pozitivnan primjer u svakom slučaju.


Imate pozitivno iskustvo, (ispričajte/opišite/napišite) podijelite ga sa nama, a mi ćemo ga podijeliti sa prijateljima adrenalin.ba portala.

Share this: