Zbog današnjeg načina prehrane, kojoj uvelike nedostaje hranjivih tvari i vlakana, sve je više gastrointestinalnih problema u društvu. Velik broj ljudi ne poklanja gotovo nikakvu pažnju zdravlju probavnog sustava kao ni prehrani. Unos zdravih namirnica i čišćenje crijeva prirodnim putem vrlo je bitno za prevenciju bolesti i održavanje zdravog života.

Poremećen rad crijeva

Činjenica je da su nepravilan rad crijeva i zatvor uzročnici mnogih teških bolesti s kojima se društvo danas sve češće susreće. Liječnici alternativne medicine smatraju kako nepravilan rad crijeva može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe: zatvor, glavobolju, alergije, kronični umor, ulcerozni kolitis pa čak i rak crijeva.

Nepravilan rad crijeva i zatvor rezultiraju nagomilavanjem otpada i toksina u našim crijevima, što prvenstveno uzrokuje abdominalnu bol i nadutost, a s vremenom i mnoge neizlječive bolesti poput raka crijeva.

Rad crijeva može biti poremećen zbog poslovnog života koji uključuje često sjedenje, parazite u crijevima, trudnoću, poremećaje štitnjače te konzumaciju određenih lijekova.

Vjerojatno se često u životu pitate koje vas sve bolesti čekaju u starosti ili se brinete zbog genetskih predispozicija za iste. Bilo bi bolje kada biste isto vrijeme posvetili sastavljanju vrhunskog jelovnika koji će vas poštedjeti dodatne brige jer ćete u praksi provoditi zdrav život.

Čišćenje crijeva prehranom

U nastavku doznajte kojim prirodnim metodama možete očistiti crijeva. U prilog vam ide to što možete uživati u hrani, dok ona odrađuje ovaj prljav ali vrlo važan posao.

Drinking Glass

Jabuke za čišćenje crijeva

Jabuke su bogate vlaknima i hranjivim tvarima za koje je već poznato da promiču zdravu prehranu. Bogate su pektinom, koji djeluje kao sredstvo za zgušnjavanje unutar crijeva. Kada se uzima u terapijskim dozama, pektin može pomoći iskorijeniti toksine i otpade u debelom crijevu, te tako jača crijevnu sluznicu.

Kako bi poboljšali rad crijeva, osim jabuka možete unijeti i ostale jabučne proizvode kao što su prirodni sokovi od jabuka, jabučni ocat i umak od jabuka.

Avokado za čišćenje crijeva

Avokado je još jedna odlična namirnica za čišćenje crijeva, bogata zdravim masnoćama. Poput jabuka, avokado je bogat vlaknima, koja čiste debelo crijevo i učinkovito smanjuju rizik od razvoja raka debelog crijeva. Također, vlakna apsorbiraju vodu, što omogućuje hrani da se lakše kreće kroz probavni trakt.

Chia sjemenke za čišćenje crijeva

Poznato je kako chia sjemenke pružaju mnoge dobrobiti za naše zdravlje, a slove kao najbogatiji izvor omega-3 masnih kiselina. Iznimno su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, a kada je riječ o probavi djeluju tako da čiste crijeva i uspostavljaju ravnotežu probave.

Chia sjemenke povećavaju apsorpciju hranjivih tvari u organizmu i smanjuju rizik od bolesti, a zbog svoje sposobnosti upijanja tekućine daju nam osjećaj punoće u želucu što pomaže kod mršavljenja to jest održavanja zdrave tjelesne težine.

Fish Food Inside Jar

Lanene sjemenke za čišćenje crijeva

Lanene sjemenke su, isto kao i chia sjemenke, bogate omega-3 masnim kiselinama i topivim vlaknima, koja se vežu uz hranu te tako uspostavljaju ravnotežu probave. Osim masnih kiselina i vlakana, sadrže i mnoge vitamine i minerale, koji će pomoći u čišćenju debelog crijeva.

Vegetable Lot

Zeleno voće i povrće za čišćenje crijeva

Zeleno voće i povrće bogato klorofilom pomaže u čišćenju crijeva, usporava rast bakterija te djeluje kao lijek kod bolesti probavnog sustava. Svakako bi bilo poželjno da unosite više zdravih namirnica, a pogotovo zelenog voća i povrća kao što su špinat, zelene masline, šparoge, kelj, kupus, celer, poriluk, grašak i blitva.

Voda s morskom soli prirodan lijek za čišćenje crijeva

Adekvatan unos vode u organizam je vrlo bitan kako bi se spriječila dehidracija, zatvor i nakupljanje otrovnih toksina u organizmu. Stručnjaci preporučuju unos vode od barem dvije litre dnevno, a morsku sol u vodu možete dodati kako bi ste dodatno poboljšali svoju detoksikaciju.

Share this: