Kako brak poboljšava naše zdravlje?

Smanjuje rizik od demencije

Brojne svakodnevne navike smanjuju rizik od Alchajmera, a jedan od faktora koji značajno spriječava pojavu ove bolesti jeste biti u braku. Naime, studije su pokazale da oženjeni muškarci i udate žene imaju 43% manje šanse da obole od demencije kako stare.

Krvni pritisak se poboljšava

Srčane bolesti su jedne od najrasprostranjenijih na svijetu, a brak utječe na manji rizik da ih na prvom mestu i dobijemo. Sretno vjenčani parovi imaju manji krvni pritisak od onih koji nemaju partnera, pokazala je studija Univerziteta Brigham Young.

Istraživači su pratili pritisak ispitanika u periodu od 24 sata, a pokazano je da sretno vjenčani parovi i one osobe koje imaju partnera, u prosjeku imaju bolje izbalansiran krvni pritisak.

Wedding Couple Sitting on Green Grass in Front of Body of Water at Sunset

Manje stresa

Stres izaziva brojna oboljenja, kao što su srčane bolesti, dijabetes i rak. Parovi koji su u sretnom braku izloženi su manjoj količini stresa, pa samim tim su i zdraviji.

Bolja funkcija pluća

Duge veze, uključujući i brak, poboljšavaju rad pluća kod starijih ljudi, pokazala je jedna studija.

Zdravije srce

Brak ne samo da smanjuje krvni pritisak, već poboljšava rad srca, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Vjenčane osobe imaju manji rizik od srčanog udara, a ukoliko se pak to i desi, imaju veću šansu da se oporave.

Share this: