IVANJE: Danas svoj imendan slave Ivane i Ivani!

Na današnji dan katolici obilježavaju spomendan svetog Ivana Krstitelja, a mnoge Ivane i sve one čije ime proizlazi iz ovog imena danas slave imendan.

Ime Ivana jedno je od najčešćih imena na našim područjima, a ime je posebno popularno bilo 80-ih godina prošlog stoljeća. No, i danas se mnogi roditelji odlučuju za ovo ime ili neku njegovu izvedenicu poput Iva, Ivanka, Ivkica, Ivona…

Ime Ivan, odnosno Ivana ima podrijetlo u hebrejskom jeziku i izvedeno je iz hebrejskog imena Yochanan koje znači Jahve je milostiv. Radi se o biblijskom imenu koje se spominje već u Starom zavjetu, ali svoju popularnost duguje dvama svecima iz Novog zavjeta – Ivanu Krstitelju kojeg katolici slave 24. lipnja i apostolu Ivanu kojeg se slavi 27. prosinca.

Kakvo značenje krije ime Ivana, odnosno kakve su osobe koje nose to ime, objašnjava i numerologija. Radi se o komunikativnim, prijateljski nastrojenim osobama koje su omiljene u društvu. Ivane su, prema numerologiji, živahne, vole udoban život, lako uče i život im je nezamisliv bez društvenog angažmana.

Ime Ivana nosile su i nose i mnoge poznate žene, i muškarci a neke/i od njih su: Ivana Brlić-Mažuranić , Ivan Rakitić, Ivan Ljubičić, Ivana Popović, Ivana Kindl, navodiIvan zadovoljna.hr.

Čudesna priča o najstarijem svetištu u Bosni i Hercegovini

Share this: