Kulturna manifestacija “Dani europskog naslijeđa”

Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH 23. put organiziralo je manifestaciju “Dani europskog naslijeđa”. Ove godine, od 2.-4.10., domaćin manifestacije bila je zapadna Hercegovina sa gradovima Široki Brijeg i Ljubuški, te općine Posušje i Grude.

Cilj manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe.

Pedeset (50) europskih zemalja koje učestvuju na Danima europskog naslijeđa aktivno će dati doprinos i slavit će se raznovrsna kulturna baština širom Europe na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Ovogodišnja tema pod sloganom Umjetnost i zabava nastavlja sa proslavom kulturne baštine širom Europe. Edukativni program Mladi i baština je važan segment ove manifestacije koji podstiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno-povijesnu baštinu Bosne i Hercegovine.

Navedena manifestacija organizira se od 1991. godine u europskim zemljama, a utemeljilo ju je Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu.

Nagrađeni su učenici i profesori 19 osnovnih i 10 srednjih škola iz FBiH

Nagrađeno je 19 osnovnih i 10 srednjih škola čiji su se učesnici smjestili u Etno selo „Agroturizam Marića Gaj“ Ružići, gdje je poslije ručka uslijedio obilazak spomenika sa učenicima Osnovne škole Fra Stjepan Vrljić Sovići – Grude. Posjetili smo Muzej Gorica Franjevačka arheološka zbirka „Sv. Stjepan Prvomučenik“, te Arheološki lokalitet – Ravlića pećina u Peć Mlinima u Drinovcima.

Dodjela diploma najuspješnijim učenicima

Nakon povratka u etno selo uslijedila je izložba učeničkih radova pod nazivom „UMJETNOST I ZABAVA“ i dodjela diploma najuspješnijim učenicima programa Mladi i naslijeđe 2019., te večera i zajedničko druženje svih učesnika.

Od svih nagrađenih škola koje su učestvovale posebno bi izdvojili Osnovnu glazbenu školu Jakova Gotovca Novi Travnik područni odjel Nova Bila, kao i Srednju glazbenu školu Jakova Gotovca Novi Travnik.

Osnovnu glazbenu školu predstavljala je učenica šestog razreda Nikolina Popović, gdje je u kategoriji za osnovne škole osvojila I. mjesto za likovni rad pod nazivom “Glazbeni kutak moje bake”.

Srednja glazbena škola u kategoriji za srednje škole osvojila je također I. mjesto za video rad pod nazivom ” Koncert u Vilinskoj pećini 30 metara pod zemljom”. Nagrađeni učenici su: Maja Mišković, Andrea Obradović, Ema Blažević i Ana Šuta. Nagrađeni profesori: Andrijana Lončarević, Gordana Mišković, Živan Kuzmanović i Ivan Dujmović.

Program posjeta i obilazaka

Naredni dan započeo je posjetom Grafotisku Grude (prezentacija razvoja štampe), zatim posjeta Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg. Ljubuški je bio posljednji grad gdje se počelo sa obilaskom  spomenika u Ljubuškom sa učenicima Gimnazije Ljubuški, Muzej Franjevačkog samostana svetog Ante Padovanskog na Humcu, te na samom kraju predivni vodopad Kravice.

Povezana slika

Prezentacija nagrađenih video radova programa “Mladi i naslijeđe 2019” održala se u gimnaziji Ljubuški.

Na samom kraju…

…izdvojili bismo veoma prijatnu i susretljivu gospođu Azru Lojo Hajro, načelnicu Službe za naučno-istraživački rad, Federalnog ministarstva kulture i sporta, koja je svojim nesebičnim uputama dala veliki doprinos u organizaciji ove manifestacije, kao i prilikom organizacije dolaska svih nagrađenih učesnika.

Također vrijedno spomena je i osoblje Etno sela „Agroturizam Marića Gaj“ gdje ćemo posebno istaknuti gospođu Zdravku Marić spremnu da svaki put veoma ljubazno odgovori na silne zahtjeve učesnika manifestacije.

Zaključak još jedne pozitivne BiH priče

Još jedna pozitivna priča o našoj Bosni i Hercegovini i kulturno umjetničkim aspektima našeg društva. Ovakvih manifestacija bi trebalo biti puno više s ciljem druženja i zbližavanja kako učenika tako i samih škola iz cijele BiH.

Share this: