GRADIŠKA – Od stotinu vozača sedam ih telefonira dok vozi

GRADIŠKA, BIJELJINA – Na području Policijske uprave Gradiška utvrđen je najveći postotak vozača koji za volanom koriste mobilni telefon.

Monitoring su prošle godine radili stručnjaci Saobraćajnog fakulteta iz Doboja, a naručilac je Agencija za sigurnost saobraćaja Republike Srpske.

person holding phone
Korištenje mobitela za vrijeme vožnje- Foto ilustracija

Utvrđeno je da su, kada je riječ o telefoniranju ili pisanju poruka, najdiscipliniraniji vozači na području Policijske uprave Foča, gdje je ove uređaje koristilo tek 1,2 odsto.

Istovremeno, u drugu krajnost otišli su vozači na području PU Gradiška, gdje je telefon u ruci primijećen kod njih 6,6 odsto.

Slijede Policijska uprava Bijeljina (6,4 odsto), Prijedor (6,2 odsto), Banjaluka (5,4 odsto), Zvornik (4,6 odsto) te Mrkonjić Grad (4,3 odsto). Iza njih su PU Istočno Sarajevo (3,6), Doboj (3,3), Trebinje (2,2) te na kraju Foča (1,2 odsto).

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za sigurnost saobraćaja Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne” da je monitoring rađen na način da je pored puta bio promatrač te osmatrao koliko vozača je koristilo mobilni telefon.

“Metodogija je bila takva da su ovi indikatori mjereni na području svih policijskih uprava, kako tijekom radnih dana, tako i tijekom vikenda, u dnevnim i noćnim satima”, pojasnio je Radović.

gray Volkswagen vehicle steering wheel
Korištenje mobitela za vrijeme vožnje- Foto ilustracija

Dodao je da, gdje god su uočeni loši indikatori, implicira da su vozači nedovoljno poštovali zakonske propise koji zabranjuju upotrebu mobilnih telefona tijekom vožnje, izuzev kada imate slušalice u ušima.

“Na taj način vozači ugrožavaju svoju i sigurnost drugih sudionika u saobraćaju. Telefoniranje odvlači pažnju u smislu skidanja pogleda s puta ispred sebe, a prilikom razgovora imate i kognitivno ometanje.

Kada dio pažnje usmjerite na razgovor sa sugovornikom, time je smanjena pažnja na put u smislu da nećete uočiti vozilo koje ispred vas koči ili pješaka i tako dalje”, pojasnio je Radović.

Pripadnici gradiške policije tijekom prošle godine su napisali brojne kazne vozačima koji su na nezakonit način koristili telefone.

“Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u toku 2019. godine zbog nepropisnog korištenja mobilnog telefona za vrijeme upravljanja vozilom ukupno su sankcionirana 123 vozača”, kazali su za “Nezavisne” iz ove policijske uprave.

Na području Policijske uprave Bijeljina prošle godine su napisane stotine kazni zbog korištenja mobilnih telefona.

“Tijekom 2019. godine na području Policijske uprave Bijeljina zbog korištenja mobilnog telefona tijekom vožnje sankcioniran je 351 sudionik u saobraćaju”, rekli su za “Nezavisne” iz PU Bijeljina.
Upotreba mobilnih telefona po PU

Gradiška 6,6%

Bijeljina 6,4%

Prijedor 6,2%

Banjaluka 5,4%

Zvornik 4,6%

Mrkonjić Grad 4,3%

Istočno Sarajevo 3,6%

Doboj 3,3%

Trebinje 2,2%

Foča 1,2%

Share this: