“HODAJUĆA MUZIKA” – od walkmana do bežičnih slušalica

Pregled najvažnijih uređaja za slušanje muzike u pokretu – od Sonyjevog Walkmana iz 1979. godine do bežičnih slušalica.

Sonyjev Walkman napravio je pravu revoluciju u slušanju muzike kada se pojavio prije 40 godina. Ovaj prenosni kasetofon omogućio je ljudima da “nose” muziku sa sobom gdje god pošli. Zbog slušalica i izolacije koju nude, mnogi su tada kritizirali novi uređaj, smatrajući ga simbolom antisocijalne elektronske budućnosti, te izražavali brigu za “sudbinu čovječanstva”.

Nakon Walkmana, došao je Discman, zatim MP3 player, mobilni telefon, iPod i, konačno, pametni telefon. Sresti osobu na ulici sa slušalicama u (ili na) ušima danas nije ništa neobično, a zahvaljujući pametnim telefonima, uslugama streaminga i bežičnim slušalicama, muzika je “prenosivija” nego ikad.

Donosimo pregled nekoliko prekretnica na putu koji je počeo Walkamnom 1979. godine.

Sony Walkman. Izvorno, ideja za prenosni kasetofon došla je od brazilsko-njemačkog izumitelja Andreasa Pavela, koji je 1977. patentirao prvi prenosni kasetofon – Stereobelt . Sony se na kraju nagodio s Pavelom i platio mu za korištenje patenta.
Discman je bio prvi Sonyjev prijenosni CD player i prema njemu je napravljena čitava serija. Koštao je 350 dolara (ili 49.800 yen) 1984. godine. Uveliko je popularizovao tada još novi medij (CD). Sony ga je preimenovao u ‘CD Walkman’ 2000-tih godina.

MP3 – MPMan F10 muzički player, kojeg je proizvela južnokorejska kompanija SaeHan Information Systems, pojavio se na azijskom tržištu 1998. godine i bio je prvi masovno proizvedeni prenosni digitalni ‘solid state’ uređaj za reprodukciju muzike. Ovaj model nije dobro bio prihvaćen od kritičara ali ni od korisnika, dok je naredni Rio PMP300 dobio nešto bolji prijem.

Samsungov SPH-M100 bio je prvi mobilni telefon sa mogućnošću reprodukcije MP3 muzike. Imenovan je u Time-ovu listu 100 najvećih i najutjecajnijih uređaja (gadgeta) od 1923 do 2010. Imao je memoriju od 64 MB i prodavao se po cijeni od 400 dolara.Apple je predstavio prvu generaciju iPod-a (kasnije preimenovan u iPod Classic) 23. oktobra 2001. godine pod sloganom “1.000 pjesama u tvom džepu”. Prvi iPod imao je monohromni LCD ekran, sa memorijom od 5GB na koju je moglo biti pohranjeno 1.000 pjesama u MP3 formatu. Koštao je 399 dolara. U septembru 2014., nakon šest generacija iPoda Apple je prestao sa njegovom proizvodnjom.

Razvoj iPhonea započeo je 2005. godine prema ideji izvršnog direktora Stevea Jobsa. Dizajniran je u potpunoj tajnosti kroz naredne dvije godine. Nakon godina glasina i nagađanja zvanično je najavljen 9. januara 2007. godine. U sada već čuvenoj prezentaciji, Jobs je poručio “Danas će Apple ponovno osmisliti telefon”. Ujedinio je telefon, iPod (muzika) i internet. Uređaj je postavio standarde za današnje pametne telefone.
Appleove potpuno bežične slušalice mnogi su ismijali kada su predstavljene 2016. godine (CNN je postavio pitanje: “Hoće li ljudi ovo stvarno nositi?”) ali je njihova popularnost brzo rasla, i 2019. su proglašeni najpopularnijim ‘slušnim’ brendom. U 2018. godini Apple je prodao 35 miliona AirPod slušalica.

Share this: