Honda Africa Twin CRF1100L

Prije nekoliko dana Honda je predstavila svog sportaka Honda CBR1000RR-R, koja će prema reakcijama predstavljati pravo osvježenje u sportbike svijetu. Ipak, ovom prilikom ćemo se posvetiti nešto drukčijem pristupu pogleda na moto svijet. U mjesecu rujnu ove (2019) godine Honda je predstavila novi Africa Twin model, sada prilagođen Euro5 emisionim standardima.

Rezultat toga je “CRF1100L” motocikl, što otkriva da japanski adventure-tourer sada ima 86 kubika veću zapreminu, što je očekivano povećanje.

Uslijed toga, imamo povećanje od 7% kada je maksimalna snaga u pitanju (101 KS / 75 kW), uz 6% više maksimalnog obrtnog momenta (105 Nm).

Honda Africa Twin u varijanti za 2020. ima neznatno povećanje težine od 6,8 kg. Međutim, to povećanje je i te kako opravdano onim što sada motocikl ima u ponudi.

Novi emisioni propisi

Da bi motocikl prilagodila novim emisionim propisima, Honda je poboljšala usisnike i izduvni sistem svog paralelnog twin agregata. Japanci su obratili pažnju na povratne reakcije dobivene od svojih kupaca, kada je prethodno izdanje “Afrike” u pitanju, pa je poradila na šasiji kako bi omogućila bolje upravljačke karakteristike. Uz to, dodat je i aluminijski zadnji podram, koji može da se skine po potrebi.

Tu je i novi dizajn aluminijmske zadnje viljuške, koja je sada lakša, ali čvršća.

Tempomat

Novi motocikl može da se pohvali impresivnim paketom elektronike. To znači šestoosnu inercijalnu mernu jedinicu (IMU), kontrolu proklizavanja, ABS i DCT. Instrument tabla je 6,5-inčni TFT ekran osjetljiv na dodir, koji radi sa Apple CarPlay softverom. Dodat je i tempomat, izuzetno tražena opcija koju nismo imali na starijim modelima.

Honda će ponuditi dva paketa opreme za Africa Twin. Oba su fokusirana na „off-road“, s tim što će Honda Africa Twin Adventure Sports ES imati više dodataka u ponudi, rezervoar veće zapremine, Showa elektronski podesivo ogibljenje, grijače ručica, kao i aluminijski zadnji nosač.

Nova Honda Africa Twin CRF1100L

Cjenovno gledano, imat će sljedeće varijante: Africa Twin, Africa Twin DCT, Africa Twin Adventure Sports SE, kao i Africa Twin Adventure Sports SE DCT.

Čini se da je Honda još jednom spremna da postavi nove standarde u ADV segmentu, ponudivši sposobnu ali cjenovno pristupačnu mašinu.

Share this: