Stručnjaci su dali zeleno svjetlo, to je dobro za vaše mentalno i fizičko stanje

Smatra se bezbjednim da odlazite na trčanje na otvorenom

Gotovo da nema one rutine iz svakodnevnog života na koju nije utjecalo širenje Covid-19 virusa. Sve strožije mjere koje uvode vlasti kako bismo se što prije vratili svom uobičajenom životu odnose se i na okupljanje, sada ne više od dvije osobe.

Dobro za vaše mentalno i fizičko stanje

Socijalno distanciranje podrazumijeva reduciranje fizičkih kontakata s drugim ljudima. U situacijama kada je neophodno, kao odlazak po namirnice, predlaže se distanca od najmanje metar i po. Za sva ostala namjerna ili nenamjerna okupljanja, stručnjaci insistiraju da ih izbjegavamo.

“Na trčanje idite sami, ne u grupama. Ako naletite na druge ljude, držite se propisanog rastojanja”

Pojam socijalnog distanciranja se često poistovjećuje sa samoizolacijom, što je pogrešno. U drugom slučaju ste izolirani od svih, na određen broj dana i to u slučajevima ako ste pozitivni na virus, ako ste bili u kontaktu s nekim za koga je potvrđeno da je zaražen, ili ako ste doputovali iz nekog od rizičnih područja.

U slučaju koji podrazumijeva pridržavanje socijalnog distanciranja, smatra se sigurnim da odlazite na trčanje na otvorenom, ali uz pridržavanje određenih smjernica. Naprotiv, ohrabrujemo vas da idete na trčanje, kažu stručnjaci, jer je to dobro za vaše mentalno i fizičko stanje. Također, veoma je važno da birate mjesta na kojima ne očekujete da ima ljudi.

Pravilno održavajte higijenu

Još uvijek nije sasvim izvjesno koliko dugo virus može preživjeti na različitim površinama, ali savjetuje vam se da ako odlazite na trčanje izbjegavate da pijete vodu s javnih česmi, da izbjegavate dugmad na semaforima i perite ruke odmah po ulasku u kuću.

Naravno, trčite onda kada nema zabrane slobode kretanja, ali to se podrazumijeva.

Da li virus može da se prenese putem znoja?

Ako održavate propisanu distancu između sebe i nekog drugog trkača nemate čega da se plašite. Do sada je potvrđeno da se virus korona prenosi kapljičnim putem, kašljanjem ili kihanjem zaraženog, ili dodirivanjem kontaminiranih površina rukama, nakon čega, najčešće, nesvjesno, dodirujemo lice, oči, usta ili nos, prenosi Men’s Health.

Još uvijek nema potvrđenih slučajeva o prenošenju virusa putem znoja, ali to ne znači da to nije moguće i da ne bi trebalo da se pridržavate mjera opreza, potvrđenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

IZVOR: avaz.ba

Share this: