Da, ljudi će Vas povrijediti a onda će se ponašati kao da ste Vi njih povrijedili

Koliko puta ste se našli u situaciji da budete iznevjereni, izigrani, prodati, a osoba u koju ste imali povjerenja, bez ikakve grižnje savjesti Vam je zabola nož u leđa? Nož koji se lako ne vadi. Stoji tu i i iz sata u sat se pomjera i probada sve dublje. I dok se Vi pitate gdje ste pogriješili i da li je to sve zapravo samo noćna mora, druga strana se smješkajući samo povuče iz Vašeg odnosa. Shvatiti da osjećaj koji Vam je ta osoba proizvela je nešto što niste znali ni da postoji. Osjećaj poniženja Vama takvima, koji bi dušu dali samo za izvinjenje nekome koga ste slučajno pogledali onako kako ne treba.

Teško je biti dobra osoba lošim ljudima

I onda nas ništa više ne povrijedi kao spoznaja da smo bili i previše dobri prema nekome ko to nije zaslužio. Shvatili ste da ste izgubili sebe pokušavajući biti sve svakome. Bilo da je u pitanju partnerski odnos ili odnos sa kolegama na poslu, prijatelji ili porodica. A onda iza tog prljavog obraza, da prljaviji ne može biti stoji osoba koja tvrdi da je čist. Pričaju kako su Vam vjetar u leđa, a pušu Vam u lice.

Grayscale Photo of Man in Black V Neck Shirt With Black Background

Klasična vrsta emocionalnih manipulatora

Ne preuzimaju nikakvu odgovornost za sebe i svoje ponašanje, sve se svodi na to da se svijet vrti oko njih. Ali Vi znate da koliko god taj obraz prali, uvijek će ostati mrlja, velika crna mrlja. Dešavat’ će se trenuci bijesa, skoro svaki dan, ali ako ipak prešutite sve loše stvari koje ste htjeli reći(zasluženo), shvatit ćete koliko ste zapravo jaka osoba, jer tko se nije borio protiv sebe taj ne zna šta je borba.

Woman's Face

Kroz određeni period oslonit ćete se na sebe jer barem ćete znati s kim imate posla. Zašto? Zato što klasičnom osvetom emocionalno bi iscrpili sebe i spustili se na nivo onoga ko je Vas povrijedio. To ne znači da trebate izbjegavati susret sa tom osobom i da se povučete u mišiju rupu. Ali izostanak reakcije i ignoriranje je upravo oblik ponašanja koji će najviše pogoditi onoga tko je nekoga povrijedio,jer nikome ne prija da bude “nevidljiv”.

Neće moći pročitati šta mislite o njemu/njoj. Izostankom Vaše burne reakcije će shvatiti da je manipulacija bila uzaludna. A Vi ćete shvatiti da imate najveći luksuz na svijetu, a to je da ćete svakoga moći pogledati u oči bez ikakve grižnje savjesti.

Share this: