Ljudi uglavnom uspjevaju da procijene kada je netko zaljubljen, a pored toga i naše tijelo reagira na ovo osjećanje. U nastavku otkrijte čudne i zabavne reakcije tijela na ljubav.

Aktivnost mozga se promijeni

Zaljubljivanje aktivira čak 12 regija u mozgu, pa zato naučnici smatraju da  “ljubav na prvi pogled” zaista postoji. Stoga, osoba može u nekog da se zaljubi nakon samo nekoliko sekundi pošto ga/je upozna.

Srce usporava

Ona stara izreka da nam srce stane kada smo zaljubljeni donekle je istinita. Naime, proces zaljubljivanja utječe na nivo hormona, smanjuje krvni pritisak i usporava srčani ritam.

Photo of Teddy Bears Sitting on Wood

Nesanica

Više studija pokazalo je da zaljubljene osobe izgube makar sat vremena sna dnevno. A krivac je naravno osoba u koju smo zajubljeni i o kojoj razmišljamo pred tonjenje u san.

Bol se smanjuje

Osećaj zaljubljenosti utječe na iste nervne receptore na koje utječu i lijekovi protiv bolova.

Zaboravnost

Mozak u trenutcima zaljubljenosti ispušta oksitocin (smatran i ljubavnim hormonom) koji utječe na memoriju.

Sve vam je slađe

U jednoj studiji dokazano je da osobe koje su zaljubljene imaju osetljivije čulo okusa i da im sve ima mnogo slađi okus.

Stack of Love Wooden Blocks

Manjak koncentracije

Naučno je dokazano da zaljubljenost utječe i na sposobnost fokusiranja i na koncentraciju.

Visoki tonovi

Kada pričaju sa osobama koje im se dopadaju, pripadnice ljepšeg spola imaju tendenciju da povisuju ton, tvrdi studija “Žurnala evolucionarne psihologije”.

Kosti postaju snažnije

Istraživači su našli vezu između sretno zaljubljenih parova i  zdravlja njihovih kostiju. Naime, ovi parovi su vremenom razvili otpornije kosti.

Share this: