Kamiondžija iz BiH švercovao municiju, noževe, parfeme i odjeću

BEOGRAD – Na graničnom prelazu Vrška Čuka u Srbiji carinici su u jednom kamionu, kojim je upravljao državljanin BiH (40), otkrili, pored prijavljene i neprijavljenu robu čija je vrijednost procjenjena na preko 25.000 eura.

Kamiondžija iz BiH švercovao municiju, noževe, parfeme i odjeću

“Zaplijenjena je velika količina gasne municije, kao i teleskopske palice, optički nišani, noževi na rasklapanje, parfemi, satovi, preparati za potenciju, garderoba i obuća”, navodi se u saopćenju Uprave Carina.

Napominju da je prekršaj je otkriven kada se za kontrolu na ulazu u zemlju prijavio bosanskohercegovački kamion u tranzitu ka BiH.

“Mada je vozač kamiona, 40-godišnji državljanin BiH, tvrdio da nema ništa da prijavi osim prijavljene robe koju prevozi, carinici su se ipak odlučili za detaljan pregled. Zbog nemogućnosti da to bude urađeno na samom prelazu, kamion je u pratnji policije dopraćen do ispostave Terminal aerodroma Niš, gdje je roba istovarena i detaljno pregledana”, navode.

Ispostavilo se da se među prijavljenom robom nalazi čak 30.000 metaka za gasne pištolje kalibra 9 mm, 290 noževa na rasklapanje, 45 optičkih nišana, 18 teleskopskih palica, 100 suzavaca u spreju, kao i 60 teglica turskog meda za potenciju ‘macun’.

Pored toga, pronađeno je i oko 250 ručnih satova, najvjerojatnije kopija robnih marki, kao i oko 100 različitih parfema za koje se također sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine poznatih brendova.

“Među krijumčarenom robom našlo se i preko 2.000 različitih odjevnih predmeta – jakni, farmerki, trenirki, košulja, majica, obuće i kaiševa, s oznakama poznatih robnih marki”, ističu u Upravi carina.

Slučaj su u dalju nadležnost preuzeli policija i tužilaštvo, a do okončanja krivičnog postupka pokrenutog protiv vozača, sporna roba će biti zadržana.

IZVOR: nezavisne.com

Share this: