Kanadski znanstvenici: Kanabis možda pomaže u liječenju virusa korona

Tim kanadskih naučnika vjeruje da kanabis može pomoći u prevenciji, a zatim i u liječenju korona virusa. Oni su se fokusirali na pojedine aktivne supstance u kanabisu koje mogu ojačati zaštitu ćelija od korona virusa.

green leafed plantIstraživači s Univerziteta u Letbridžu su uvjereni da neki aktivni sastojci iz kanabisa mogu da utiču na sprečavanje ulazaka virusa u ćelije pluća u kojima se potom množi i širi. Sugeriraju kako kanabis može smanjiti ulazne točke virusa do 70 odsto.

Prema kanadskoj studiji, kanabiodioli bi promijenili nivo ACE2 u tijelu, što bi čovjeka učinilo manje “poželjnim” domaćinom za virus i, u teoriji, smanjilo rizik od infekcije, piše “New York Post”.

green cannabis leaves and black glass drops bottle“Naš rad bi mogao imati ogroman utjecaj jer nema mnogo lijekova koji bi mogli smanjiti infekciju za 70-80 odsto”, stoji u studiji.

Oni su od 800 varijanti kanabisa izdvojili 13 ekstrakata za koje vjeruju da mogu utjecati na nivo ACE2 u ljudskom tijelu.

Znanstvenici su naglasili da je potrebno još istraživanja kako bi dokazali učinkovitost kanabidiola.

“Vjerujemo da bi u budućnosti pripravci od kanabidiola mogli biti dodatak liječenju ili preventiva u borbi protiv korona virusa”, kazala je istraživačica Olga Kovalčuk.

Kanabis se čak može upotrijebiti za “razvijanje jednostavnih preventivnih tretmana u obliku proizvoda za ispiranje usta i grla”, pokazala je studija, uz “potencijal da se smanji ulazak virusa” kroz usta.

IZVOR: nezavisne.com

Share this: