Među djecom se pojavio Kawasaki sindrom – O čemu se radi?

Nije u pitanju zarazna, nego reaktivna bolest, pojasnila je za Oslobođenje Senka Mesihović-Dinarević

Senka Mesihović-Dinarević;Kawasaki sindrom je izlječiva bolest/Zijah Sinanović

Senka Mesihović-Dinarević;Kawasaki sindrom je izlječiva bolest/Zijah Sinanović

Prema posljednjim informacijama koje su saopćene sa KCUS-a, na Pedijatrijskoj klinici je hospitalizirano četvero djece jer su pozitivni na koronavirus. Međutim, ono što je dodatno zabrinulo prije svega roditelje, ali i cjelokupnu javnost, je da jedno od oboljele djece ima takozvani Kawasaki sindrom.

Naravno, odmah se pojavljuje na desetine pitanja. O čemu se radi? Kakva je bolest u pitanju? Da li je zarazna, odnosno prenosiva? Tko su ugrožene kategorije? Kako se liječiti? Kako se zaštititi? Sva ova pitanja postavili smo jednoj od najboljih pedijatrica u našoj zemlji, ali i regionu, dr. Senki Mesihović-Dinarević.

black and gray stethoscope
Foto ilustracija – kawasaki sindrom

– Odmah moram reći da Kawasaki sindrom nije zarazna, odnosno prenosiva bolest, nego se radi o reaktivnom oboljenju. Bolest se pojavljuje u najvećem broju slučajeva kod djece mlađe od pet godina. Radi se, zapravo, o odgovoru organizma na neku infektivnu bolest, kazala je Mesihović-Dinarević za Oslobođenje.

Prema njenim riječima, Kawasaki sindrom napada srce i koronarne krvne sudove.

– U borbi s virusom organizam počinje napadati vlastite krve sudove. Još uvijek u svijetu nije dovoljno istraženo zašto neki organizam, kao reakciju imunološkog sistema, napada vlastite koronarne krvne sudove i pod kojim uslovima se to dešava.

Ovakva reakcija organizma događa se u toku, ili čak nakon preležane neke infektivne bolesti poput zaraze koronavirusom. U liječenju je veoma bitno da se na vrijeme prepozna i da se započne s terapijom. Inače, ova bolest se liječi kombinacijom imunoglobina i kortikosteroida. Ako se ne počne na vrijeme s liječenjem ishod može biti letalan, odnosno smrtonosan, ili može ostaviti trajne posljedice na zdravlje djeteta, koje onda može cijeli život provesti uz rizik od infarkta miokarda, dodala je Mesihović-Dinarević.

Upozorila je roditelje, ali i kolege doktore na simptome koji mogu ukazivati na pojavu Kawasaki sindroma kod djeteta.

 

– Ako dođe do naglog neobjašnjivog rasta temperature, ako se iznenada pojavi osip, roditelji odmah trebaju odvesti dijete pedijatru, odnosno doktoru porodične medicine. Bolest je izlječiva, a prema iskustvima kolega iz Irske, dvoje od 20 djece ja zahtijevalo tretman u intenzivnoj njezi, pojasnila je Mesihović-Dinarević za Oslobođenje.

 

Share this: