“Umišljeni Bolesnik”

Večeras je, s početkom u 19:00 sati, u dvorani u HKC-u, u Novoj  Biloj, općina Travnik, premijerno izvedena urnebesna komedija “Umišljeni Bolesnik” koju je režirala i adaptirala Anela Križanac.

Po tko zna koji put, kazalište mladih “KORIFEJ” svojom izvedbom oduševilo je i do suza nasmijalo publiku prepune dvorane HKC-a koja je bila popunjena do posljednjeg mjesta.

Kazalište mladih “Korifej” pozitivan primjer promicanja umjetničkih i kulturnih vrijednosti

Kazalište mladih “Korifej”osnovano je u jesen 2006. kada je, tada apsolventica dramaturgije, Anela Križanac okupila oko tridesetak djece s kojima je napravila prvu predstavu pod nazivom “Naopaka bajka”. Kasnije se okuplja i odrasla scena te se stvara dječja i odrasla scena. Kroz jedanaest godina rada “Korifej” broji 18 premijera. Predstave se rade po autorskim tekstovima voditeljice, ali i po tekstovima domaćih i stranih pisaca.

Fotografija Kazalište mladih "Korifej" Nova Bila.

Dječja scena & Odrasla scena

Dječja scena broji oko 15 aktivnih članova ansambla. Repertoar ove scene uglavnom se izvodi u školama  uz odobrenje i preporuku Ministrastva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.  Predstave su edukativno – zabavnog karaktera i uvijek imaju veliki broj publike. Mladi glumci (djeca u rasponu od 8 do 14 godina) u procesu nastanka predstave prolaze kroz obuke koji rade na izgradnji i slobodi izricanja osobnog stava, slobodi javnog govora, retoričkim vještinama, te na koncu i glumačkim umjećima. Dječja scena trenutno igra predstavu “Zaljubljeni car” po tekstu Nenada Veličkovića.

Fotografija Kazalište mladih "Korifej" Nova Bila.

Odrasla scena broji 10 aktivnih članova glumačkog ansambla i tehnike. Repertoar je uglavnom komediografski, a za svako igranje traži se karta više. Ozbiljan pristup radu, istraživačke pripreme, zajedničke analize, a ponajprije uz iskrenu ljubav prema ovome poslu, glumci amateri ostvaraju vrlo zapažene i publici drage role. Od 2017. Odrasla scena je bogatija i za jednog akademskog glumca, Mateja Baškarada. Odrasla scena trenutno ima dvije aktivne predstave, a to su “Ženski orkestar” po tekstu Jeana Anouilha i “Gospođa ministraka” Bransilava Nušića.

Fotografija Kazalište mladih "Korifej" Nova Bila.

“Korifej” i društveni događaji u Travniku

Nerijetko posjećuju festivale na kojim su bili vrlo zapaženi kao ansambl i kao pojedinačna glumačka ostvarenja. Kazalište mladih „Korifej“ dio je svih društvenih događanja u Travničkome kraju.

U 13 godina rada Kazalište mladih “Korifej” postavilo je 18 premijera, imalo više od 200 igranja, kroz njihove scene i prostorije prošlo je preko 500 članova, a njihove predstave je vidjelo preko 10 000 djece i odraslih.

Voditeljici kazališta mladih “Korifej” Aneli Križanac prestižna međunarodna nagrada

Ističemo kako je voditeljica kazališta mladih “Korifej” dramaturginja i dramska pedagoginja Anela Križanac dobitnica međunarodne nagrade za razvoj dramskog odgoja, “Grozdanin kikot”. Bio je to je prvi put da je netko iz srednje Bosne nagrađen ovom nagradom koja je ustanovljena od strane Umjetničkog vijeća Mostarskog teatra mladih, na sjednici održanoj dana 1996. godine u Mostaru, kao međunarodno priznanje pojedincima za doprinos razvoju dramskog odgoja.

Share this: