Što je i gdje raste?

Kordiceps je gljiva parazit koja potječe s Himalaja. Raste na visinama iznad 3000 m. Da bi rasla, ova gljiva kao domaćina koristi gusjenicu koja zatim umire, a kordiceps nastavlja dalje rasti. Kineski carevi su još prije 1200 godina saznali za ljekovita svojstva kordicepsa koja ćemo ovdje opisati.

Slikovni rezultat za kordiceps

Više snage i energije na treningu

Jedna od aktivnih sastojaka je adenozin koji je ključna komponenta ATP-a (adenozin trifosfat), a to je glavni izvor energije u našem organizmu. Konzumacijom kordicepsa se izravno povećava razina adenozin trifosfata u organizmu, što znači više snage i energije na treningu.

Povezana slika

Vjeruje se da se korištenjem kordicepsa povećava iskoristivost kisika u tijelu čak do 50%. Što se više kisika pruži tijelu, povećat će se efikasnost samog trenažnog procesa jer će mišićne stanice na raspolaganju imati dovoljno kisika da mogu normalno funkcionirati.
1940-ih godina, sovjetski znanstvenici su počeli koristiti termin “adaptogen” koji se odnosio na prirodne suplemente koji su ispunjavali sljedeća 3 uvjeta:

  1. Djeluju normalizirajuće na čitav organizam;
  2. Nisu toksični;
  3. Pomažu tijelu stvoriti otpornost na stres (kemijski, fizički i biološki).

Jedna od rijetkih tvari koja to sve ispunjava jeste kordiceps. Glavna adaptogena osobina kordicepsa je ta da će on imunološki sustav dovesti u stanje ravnoteže.
Tako da je on savršeno rješenje za svakoga tko se bori s raznim alergijama, astmom i sezonskim prehladama, te s onima sa slabim imunitetom.

Kordiceps sadrži esencijalne masne kiseline, enzime, minerale (K, Na, Ca, Mg, Fe, Mn,…), vitamine (E, K, B1, B2, B12), esencijalne aminokiseline, beta glukan (najjači imunostimulator). Djeluje protuupalno.

Gdje se može naći i u kakvom obliku

Kordiceps se može kupiti u nekim ljekarnama (biljne ljekarne). Najčešće se nalazi u praškastom obliku upakovano u kapsulama.

Slikovni rezultat za kordiceps

Share this: