SAD: U medicinske svrhe kanabis je legaliziran u 33 savezne države

Tinejdžeri manje koriste marihuanu u državama u kojima upotreba ove supstance nije zabranjena, pokazala je najnovija američka studija.

pexels images

Istraživači sa Univerziteta u Montani koristili su podatke o mladima školskog uzrasta u periodu do 1993. do 2017. godine. Iako sve više mladih u Americi koristi neku vrstu droge, tamo gde je upotreba kanabisa u rekreativne svrhe dozvoljena, broj tinejdžera koji koristi ovu supstancu smanjen je za deset posto. U medicinske svrhe kanabis je legaliziran u 33 savezne države, dok je u deset država dozvoljena i rekreativna upotreba.

“Manje mladih koristi kanabis u državama u kojima je rekreativna upotreba ove supstance dozvoljena, pokazuje američka studija”

U svim državama upotreba kanabisa i dalje je zabranjena za mlađe od 18 godina.

Šef tima istraživača Mark Anderson rekao je da bi studija, objavljena u stručnom časopisu JAMA Pediatrics, trebalo da umanji „zabrinutost da će upotreba među tinejdžerima porasti”. Istraživači su analizirali podatke o 1,4 miliona tinejdžera u Americi koje prikuplja američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju.

Anderson kaže da je tinejdžerima obično teže da kupuju drogu od licenciranih prodavača koji od kupaca traže da pokažu osobna dokumenta i dokažu da su punoljetni, nego od dilera – što djelimično objašnjava pad broja korisnika.

Kanabis koji se prodaje legalno često je i skuplji!!

Anderson dodaje da promjene nisu primjećene u državama gdje je kanabis legaliziran samo u medicinske svrhe, već u državama u kojima je dozvoljena i rekreativna upotreba ove supstance.

Dispanzer u Kaliforniji

getty images

Rezultati nove studije podudaraju se sa nalazima istraživanja koje je pokazalo da se među mladima u Washingtonu smanjio broj korisnika kanabisa otkada ga je ova država legalizirala 2012. Ovo istraživanje objavljeno je u prosincu 2018. godine.

Ipak, istraživanje objavljeno u Coloradu 2018. godine, pokazalo je da se u ovoj državi nije značajno promijenio broj tinejdžera koji su rekli da koriste ovu drogu, iako je upotreba u rekreativne svrhe dozvoljena još 2014.

Anderson je rekao za CNN da će njegov tim nastaviti da prati podatke i dati neke nove nalaze „za nekoliko godina”, zbog činjenice da je dobar dio zemalja ozakonio upotrebu kanabisa tek nedavno.

Share this: