Kako god postavimo teoriju uvijek će biti oprečnih stavova između vozača automobila i bajkera. Istina je da saobraćajne nesreće nitko ne želi, ali je isto tako i činjenica da se one iz godine u godinu sve češće dešavaju. Koji god razlog navedemo (neiskusni vozači, neispravna vozila, neprilagođena brzina, loše prometnice, alkohol, opijati, itd…) gotovo u 95% slučajeva vozači motocikala tj. bajkeri su etiketirani kao oni koji snose odgovornost.

VOZAČ AUTOMOBILA

Krenimo prvo od kratke analize vozača automobila kao učesnika saobrćajnih nesreća, te fizičkih i materijalnih posljedica po vozača automobila prilikom sudara sa motociklistom. Dakle, vozač automobila kao učesnik sabraćajne nesreće, osim vjerojatno manje materijalne štete na vlastitom vozilu, objektivno govoreći, rijetko kad će pretrpjeti težu tjelesnu povredu. Ovo iz razloga relativne fizičke zaštićenosti, jer se u trenutku sudara sa motociklom, vozač automobila nalazi unutar vozila.

Photo of Man Driving a Car

VOZAČ MOTOCIKLA

S druge strane, za bajkera, koji fizički nije zaštićen (osim moto opremom), pa čak i u najbezazlenijim situacijama, velika je vjerojatnoća da će zadobiti teže tjelesne povrede. Isto tako, pad sa motora predstavlja ozbiljnu materijalnu štetu na motociklu (u pravilu totalna šteta), a vrijednost motocikla (u zavisnosti od marke i modela) gotovo je jednaka vrijednosti automobila.

Man Riding on Motorcycle

Bez obzira što se iz prethodnog može lako zaključiti tko izvlači tanji, a tko deblji kraj u cijeloj priči, posljedice nesreće kao nemilog događaja trpe svaki od učesnika i zato pozivamo na oprez!

Share this: