Motociklisti na graničnom prijelazu u Sloveniji mogu preteći kolonu!

Mnoge vozače automobila ljuti što ih motociklisti pretiću  dok čekaju da prijeđu granični prijelaz. Ljutnja je neopravdana. Osim što čekanje na suncu može biti opasno za motocikliste zbog vrućine, zakon, pretjecanje od strane motociklista na graničnim prijelazima, ne kategorizira pretjecanje kao prekršaj.

Iako se na motocikle primjenjuju ista pravila kao i na sva ostala motorna vozila u cestovnom prometu, postoje iznimke od pretjecanja konvoja na graničnim prijelazima. Pravila su navedena u člancima 50., 51. i 52. Zakona o pravilima cestovnog prometa Slovenije.

“Riječ je o vožnji pored stojeće kolone”

“U članku 53. spomenutog Zakona navode se i pravila prolaska, koja su istovjetna onima za osobna vozila”, rekla je viša policijska inspektorica Maja Ciperle Adlešič, dodajući da postoji iznimka za jednosjeda vozila.

To je propisano u stavku 4., gdje je propisano da vozač jednosjeda, ako je konvoj vozila zaustavljen na kolniku s usmjerenim vozilom i na njemu ima dovoljno prostora, može s odgovarajućom brzinom i pažnjom voziti pored zaustavljenih vozila. Izuzetak se ne primjenjuje kada su se vozila u konvoju zaustavila ispred raskrižja. Kako granični prijelaz nije raskrižje, dopuštena je vožnja pored stojećeg stupa.

Kad se vozila u konvoju/koloni zaustave na raskrižju, motociklisti, poput automobila, moraju čekati na svom mjestu u koloni. Motociklisti ne smiju voziti do početka kolone na semaforu na crveno svjetlo. “Sukladno odredbama članka 53. ZPrCP-a, to nije dopušteno”, potvrdila je policija.

Da li je zatvaranje puta za motocikliste kažnjivo?

Unatoč činjenici da motociklisti mogu prestići kolonu vozila, događa se da neki vozači automobila namjerno žele blokirati put prolaza. To nije samo opasno i za motocikliste i za vozača automobila, već može biti kažnjeno zbog kršenja cestovnih prometnih propisa.

“Naravno, čineći to, vozač osobnog automobila krši propise cestovnog prometa, a vozač se kažnjava”, rekla je Ciperle Adlešič.

“Motociklisti bi trebali voditi brigu o svojoj sigurnosti koristeći dobru zaštitnu opremu”

Od motociklističke opreme zakonom je potrebna samo zaštitna kaciga. “Međutim, policija savjetuje motocikliste da se brinu o svojoj sigurnosti koristeći dobru zaštitnu opremu”, kaže Ciperle Adlešič i dodaje da oprema uključuje zaštitnu kacigu, kombinezon, štitnik kralježnice, čizme i rukavice.

"Vožnje v kratkih hlačah in sandalih ne priporočamo, čeprav to ni prepovedano," pravijo iz policije.

Policija preporučuje da oprema bude “u živim i uočljivim bojama kako bi ih drugi sudionici lakše i brže uočili”. Iako to nije zabranjeno, ne preporučuje se ni vožnja u kratkim hlačama.

IZVOR: www.24ur.com

 

Share this: