Mnogi od njih samo se pretvaraju da su mudri i da znaju sve o svemu. U zbilji je, međutim, ovo samo prazna priča.

Za muškarce se, za razliku od žena, smatra kako su konkretniji, pažljiviji i vođeni razumom. Prosječna žena mora se prepustiti emocijama i ne zna što zaista želi. Muškarci analiziraju i rade, a djevojke samo govore. Potpuno besmisleno.

Koliko je ova licemjerna slika stvarnosti dokazano je u rezultatima studije provedene na Sveučilištu u Londonu.

Impresivan broj ispitanika

Istraživači su željeli doznati utječe li spol na percepciju svijeta i sposobnost komunikacije te su željeli da rezultati budu najpouzdaniji.

U tu svrhu, uključeno je više od 40.000 ispitanika – učenika iz devet zemalja u kojima je jedan od službenih jezika engleski.

Promatranje je trajalo tri godine, tako da, ističu, ne može biti grešaka

Tijekom eksperimenta sudionici su zamoljeni da procjene svoje znanje o 16 različitih koncepata i teorija iz matematike.

Four Person Holding Bulb Light Decors

Nije to bio test znanja

Ne radi se o provjeri stvarnog znanja, već o našoj sklonosti da se hvalimo i govorimo neistinu. Tri od njih su izmišljene, tako da nitko nije imao pravo kad je rekao da su mu poznate, a još manje da vjerujemo tvrdnji nekih ispitanika koji su tvrdili da ih razumiju.

Analiza odgovora je omogućila procjenu naše tendencije da govorimo i pretvaramo se da smo stručnjaci u područjima o kojima nemamo pojma.

“Muškarci su mnogo gori od žena u tom pogledu”, stoji u službenom izvješću studije.

U praksi, to znači da se mnogi od njih samo pretvaraju da su mudri i da znaju sve o svemu. U stvarnosti je, međutim, ovo samo prazna priča. Boje se priznati neznanja jer imaju prirodnu potrebu impresionirati druge. Žene su u tom pogledu poštenije. Većina njih govori samo o temama koje su im poznate.

Istraživači kažu kako ih ne bi nazvali lažljivcima, ali bi ih nazvali hvalisavcima.

Što možemo zaključiti

Stručnjaci ne nazivaju muškarce lažljivcima. Međutim, primjećuju da ekonomski upravljaju istinom i prilagođavaju je vlastitim potrebama.

Muškarci se hvale, inzistiraju na vašoj (pogrešnoj) rečenici i pretvaraju se da su mudriji.

Share this: