Evo što nam savjetuje doc. dr. sc. Dubravka Šimunović, profesorica na Zdravstvenom Veleučilištu u Zagrebu.

Kada pređete pedesete godine života i kada vas život obilato nagradi usponima i padovima, onda možete reći da ste nekog vraga naučili.

Mi žene smo često sklone podnositi sve i svašta kako bi sačuvale vezu, opravdavajući i neopravdano. Kroz život smo sklone kreirati patetične priče o životu kako bi sebe prikazali kao žrtvu. Ono što sam naučila vrlo je jednostavno, pokazivala sam otpor prema temeljnim životnim lekcijama koje se zovu muško-ženski odnosi.

Životne lekcije

1. LEKCIJA – nikada ne odustajte od svojih snova!
Nikada nemojte zbog muškarca odustati od svojih snova koliko god da je teško i nemoguće. Muškarac koji voli ženu podržat će njezine snove-ambiciju.

2. Ne mijenjate svoj izgled.
Žene su često sklone mijenjati izgled kako bi privukle pozornost muškarca kojeg vole. Ako vas svakodnevno nagovara da odrežete kosu, krenete na dijetu ili otvoreno pokazuje da mu vaš stil odijevanja nije zanimljiv, nemate što raditi s takvom osobom. Vi ste vlasnica svoga tijela i s njime možete raditi ono što vi želite, a ne što Vam nameće muškarac kao uvjet očuvanja veze.

3. Nikada zbog muškarca nemojte zapustiti svoje prijatelje.
Rasporedite vrijeme, pronađite dan u tjednu za susrete s obitelji i prijateljima.

4. Ne glumite ono što niste.

5. Definirajte svoja očekivanja. Ako ste samostalna žena kojoj muškarac nije potreban da bi popunio emocionalne rupe, jasno definirajte svoja očekivanja.

Lady in Beach Silhouette during Daytime Photography

6. Ne težite savršenom izgledu kako bi muškarac ostao pored Vas. Ako niste zadovoljni svojim fizičkim izgledom, promjene koje želite neka budu uvjetovane Vašim potrebama nikako njegovim.

7. Zaustavite kontroliranje.

8. Čuvajte ekonomsku neovisnost i emocionalnu slobodu. Muškarci koji vole imati sve informacije o ženi, a svoje čuvaju od dostupnosti, ne zaslužuju da iste podijelite. Ekonomska neovisnost i emocionalna sloboda temeljne su odrednice od kojih nikada nemojte odstupiti bez obzira koliko Vam je stalo do osobe s kojom dijelite privatnost.

9. Ne dopustite da Vas muškarac iskorištava.
Iskorištavanje se može definirati na različite načine i može ići od emocionalnog do materijalnog. Tražite ravnopravnu podjelu zaduženja i odgovornosti. U trenutku kada osjetite da muškarac iskorištava vašu dobrotu, odanost, strpljivost, povjerenje, materijalna ulaganja; podvucite crtu i zahvalite na vremenu koje ste izgubili dajući partneru nešto što nije zaslužio.

U ljubavi kao i u ratu možete očekivati različite scenarije. Na vama je da unaprijed definirate strategiju kako biste izbjegli nepotrebne žrtve i traumatična iskustva.

Share this: