Na motociklu brže do povrijeđenih

U radu Hitne pomoći su najvažnije brzina i obučenost članova ekipe koja prva dolazi na mjesto nesreće

Zavod za hitnu medicinsku pomoć s prvim danima ljetne turističke sezone trebao bi imati na raspolaganju hitnog medicinskog tehničara koji će biti obučen i spreman za rad na motociklu. U svim većim gradovima odavno su formirane hitne motociklističke službe zbog gužvi u saobraćaju, odnosno značaja dolaska na lice mjesta što prije.

Pravilnik

– S obzirom na to da je zadatak Hitne pomoći što brže doći na mjesto nesreće, pružiti pomoć i adekvatno zbrinuti unesrećenog, odlučili smo po uzoru na europske metropole formirati hitnu službu na motociklu. U radu Hitne pomoći su najvažnije brzina i obučenost članova ekipe koja prva dolazi na mjesto nesreće. Završili smo obuku vozača, nabavili svu potrebnu opremu i pristupili zakonskom uređenju. Naime, potrebno je da se izmijeni Pravilnik o organizaciji Hitne pomoći, odnosno da se u Pravilnik ugradi da se u sklopu timova može naći i motociklista. Za to je bilo potrebno da se uradi elaborat, što smo mi učinili. Uradili smo opsežan elaborat kojim će se moći poslužiti i sve druge službe Hitne pomoći jer su na njemu vrijedno i detaljno radili Stručno vijeće i stručni timovi. Nažalost, zbog situacije s koronavirusom nismo uspjeli proceduru dovesti do kraja, odnosno uputiti elaborat Ministarstvu zdravstva FBiH. Trenutno smo svi u službi zaštite zdravlja građana, a kada se situacija smiri, nastavit ćemo ove aktivnosti, rekao je za oslobođenje Adem Zalihić, direktor Hitne pomoći.

Važna uloga

Hitna pomoć na raspolaganju ima dva motora. Planirano je da svakodnevno u pogonu bude jedan. Naime, u Europi je praksa duži niz godina da se na mjesto nesreće prvo upućuje hitni medicinski tehničar na motoru koji ima važnu ulogu do dolaska vozila.

– Motociklisti će moći raditi samo tijekom dana, ali tada i jesu najveće saobraćajne gužve u Sarajevu, naglasio je Zalihić.

Formiranju hitne službe na motoru pristupilo se vrlo ozbiljno. Hitna pomoć je organizirala i posjetu dr. Kubilaya Arslankececioglua, jednog od utemeljitelja hitne službe na motociklu u Turskoj, koji je za ekipu sarajevske Hitne pomoći održao niz predavanja i radionica.

IZVOR: oslobođenje.ba

Share this: