Najsmrtonosniji putevi u EU nalaze se u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji!

Najsmrtonosniji putevi u EU nalaze se u zemljama istočne Europe, posebno u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji, gdje pogine 96 osoba na milijun stanovnika, pokazalo je najnovije istraživanje, prenosi Euronews i dodaje da najmanje saobraćajne kulture imaju vozači na jugu kontinenta.

U EU u prosjeku, u saobraćajnoj nesreći na milijun stanovnika poginu 52 osobe i po tom pitanju najsigurniji drumovi su u Irskoj. Na njima strada 29 osoba na milijuna stanovnika, a slijede Danska i Švedska.

U tom istraživanju sprovedenom u 11 zemalja EU, većina vozača bez obzira iz koje zemlje dolaze sebe smatraju za dobre vozače.

Vozači u zemljama južne Europe imaju manje saobraćajne kulture i manje se civilizacijski ophode za volanom u odnosu na vozače u sjevernim dijelovima kontinenta. Najgori po pitanju rječnika tijekom vožnje su Grci i Francuzi, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Ipsos u dijelu EU, prenose nezavisne.com.

gray concrete road across brown valley during daytime

Prema tim podacima, Grci i Francuzi ne propuštaju priliku kada su iznervirani da opsuju vozača, što je znatno više od prosjeka i iznosi 55 posto.

Grci osim psovki najčešće koriste sirenu, a potom Španci i Talijani koji su zajedno s Poljacima u stanju da izađu iz vozila da bi “porazgovarali” s drugim vozačima. Španci uz sve pretiču vozila na način koji nije pravilan, a time se služe i oni u Holandiji i Velikoj Britaniji.

Upitani da navedu riječ kojom bi opisali svoju vožnju, njih 97 reklo bi “budnost”, a 76 “smirenost”. Samo tri posto je upotrijebilo pridjev “agresivnost”, a jedan posto “neodgovornost”.

birds eye view of highway beside bay

Veliki dio ispitanih, 83 posto ima negativno mišljenje o ponašanju drugih vozača. Njih 45 posto za druge kažu da su “neodgovorni”. Osim toga, često su navodili pojmove “stresnost, agresivnost i opasnost”.

Kao dobro, istraživanje je pokazalo da se u posljednjih 10 i više godina za trećinu smanjio broj poginulih u saobraćaju. U 2018. poginulo je skoro 23.340 osoba, a 10 godina prije 37.000.

Sretan put kamo god putovali želi vam adrenalin.ba!

 

Share this: