Ukoliko se brinete da li neka hrana u vašem domaćinstvu bi uskoro mogla da istekne, u nastavku otkrijte koje su to namirnice “vječno mlade“.

Med

Arheolozi su tokom istaživanja širom svijeta pronalazili ispravan med star i do 3 000 godina. Tajna se krije u sastojcima samog meda poput šećera i raznih kiselina.

Two Clear Glass Jars of Oils on Wooden Plank

Sirće

Pored toga što sirće ima brojne benefite po naše zdravlje, ova namirnica nema rok trajanja. Tajna se naravno krije u količini kiseline. Ovde spadaju jabukovo, vinsko, balzamiko i sirće od maline.

Sol

Čist natrijum- klorid postoji već milijardu godina, pa nije iznenađujuća činjenica da sol može trajati vječno. Uz to, sol se koristi da štiti hranu od buđi i bakterija, a uz to, omogućava da neke namirnice traju duže.

Selective Focus Photography of Clear Glass Condiment Shaker

Osušene mahunarke

Mahunarke, ukoliko se osuše i usole, nemoguće je da se pokvare. Ipak, treba imati na umu da se ovako tretirane mahunarke duže moraju kuhati.

Žestoka pića

Ova akoholna pića, ukolliko se drže na hladnom i tamnom mestu, neotvorena, mogu zauvijek da traju. Kada dođu u kontakt sa kisikom, mogu da izgube ukus, te da promjene strukturu.

Šećer

Pored soli, i šećer može da traje zauvijek, ukoliko se drži podalje od vlage i toplote. Iako će se tekstura možda promjeniti, bijeli i žuti šećer, te šećer u prahu i u kockama, nema rok trajanja.

Sirova bijela riža

Bilo da ju čuvate na kućnoj temperaturi, frižideru ili zamrzivaču, sirova bijela riža ne može da se pokvari. S druge strane, smeđa riža, zbog velike količine ulja, lako je kvarljiva.

Čist ekstrakt vanile

Budući da sadrži alkohol, zahvaljujući njemu, ovaj ekstrakt nema rok trajanja. Naravno, ovo važi samo ukoliko je dobro zatvoren.

Share this: