1.8 C
Travnik
Subota, 17 travnja, 2021
Naslovnica EVENTS NOVA BILA – Festival monodrame “InBox” raspisao natječaj za tekst monodrame

NOVA BILA – Festival monodrame “InBox” raspisao natječaj za tekst monodrame

NOVA BILA – Festival monodrame “InBox” raspisao konkurs za tekst monodrame

Regionalni festival monodrame “InBox”, čiji je primarni cilj popularizacija te teatarske forme, bit će održan od 16. do 19. septembra u Hrvatskom kulturnom centru Nova Bila.

Direktorica Festivala dramaturginja Anela Križanac, dramaturg i profesor na ASU Sarajevo Dragan Komadina i glumac Damir Kustura govorili su o pokretanju tog novog teatarskog festivala.

Organizatori prvog Regionalnog festivala monodrame “InBox” su Hrvatski kulturni centar Nova Bila i Kazalište mladih KORIFEJ.

Alena Križanac istakla je da je Festival “InBox” manifestacija natjecateljskog karaktera koja za cilj ima popularizaciju monodrame, kao i afirmaciju glumaca, reditelja i dramaturga.

“Festival svakako ima za cilj i prezentirati male sredine, u ovom slučaju konkretno Travnik i Novu Bilu te ponuditi širi kulturni sadržaj na tom području”, kazala je Križanac.

Kako je rečeno, žiri Festivala činit će glumac Josip Pejaković (predsjednik) te članovi profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Osijek Sanja Nikčević. Reditelj je iz Beograda Vladan Đurković.

Komadina je istakao da je riječ o projektu koji je značajan i za BiH a posebno za malu sredinu kao što je Nova Bila. On je istakao značaj kokursa za tekst za monodramu koji pokreću organizatori Festivala.

“Meni je kao dramaturgu, čovjeku koji ovdje u Sarajevu odgaja generacije budućih dramskih pisaca jako bitno da su pokrenuli natječaj za tekst. Svake godine i ove će biti konkurs i onda će na narednom festivalu biti izvedena monodrama po nagrađenom tekstu”, kazao je Komadina.

Glumac Damir Kustura ustvrdio je da će tokom trajanja Festivala biti organizovani i popratni programi: radionice, koncerti i predstave za djecu.

Također je najavio da se od danas, 24. februara otvara Konkurs za tekst monodrame.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s novim dramskim tekstom pisanim u formi monodrame. Tekst mora biti pisan na jednom od BHS jezika i ne smije biti izveden ili objavljen do septembra kada će biti održan 1. Regionalni festival monodrame “InBox”.

Tekstovi se šalju na mail adresu: kmkorifej@gmail.com, s naznakom: Prijava monodrame na natječaj “InBox”. Konkurs se zatvara 16. jula.

IZVOR – bhrt.ba

Share this: