Svjetski ekonomski forum, u istraživanju za 2018. godinu, bh. puteve ocijenio je trojkom, te ih svrstao na nezavidnu 109. poziciju, od 137 zemalja u svijetu koje su bile predmet ove analize.

Povezana slika

S ocjenom 5,5, Hrvatska je zauzela 19. mjesto, a Slovenija je rangirana na 51. poziciji s ocjenom 4,4, Crna Gora je na 88. poziciji sa 3,5 bodova, a Srbija je 100, s ocjenom 3,2.

Da nam je putna mreža očajna, a loša ocjena za njih opravdana, smatra i inženjer prometa Ševal Kovačević, koji ističe da smo u bivšoj državi imali 50 posto vozila manje u odnosu na današnji stupanj  motorizacije. Ilustrira to podatkom da je u Sarajevu prije rata bilo oko 70.000 vozila, a sada ih je, kaže, više od 140.000!

Report: Bad Roads Cost Philly Drivers $1,800 A Year

“Što smo uradili na infrastrukturi? Ona je gotovo ostala ista. Samo krpimo rupe. Istina, imamo nešto autocesta, te nešto sitne modernizacije i rekonstrukcije regionalnih i magistralnih puteva. I to je sve! Promet u gradovima – katastrofa! Površine ostale iste, udvostručen broj vozila i imamo – zarobljenost”, kaže Kovačević za Nezavisne.

Posljedice toga su višestruke, poput nervoze vozača, povećanog broja prometnih nezgoda…

“Mi smo u situaciji da se godinama priča demagogija. A mala smo zemlja. Mogli smo uraditi savršenu prometnu infrastrukturu. Na mnogo mjesta potrebna je rekonstrukcija i modernizacija magistralnih i regionalnih puteva”, navodi Kovačević, koji je i ovlašteni sudski vještak za promet  BiH.

Pozicije država u regiji:

19. Hrvatska

51. Slovenija

88. Crna Gora

100. Srbija

109. BiH

Share this: