Otići ili ostati…

…pitaju se mladi u BiH i sve češće se odlučuju za odlazak. BiH je napustilo više od 150.000 mladih u potrazi za boljim životom. Oni koji bi trebali to očito još uvijek ne smatraju alarmantnim.

#NecuDaIdem inicijativa je na društvenim mrežama koja upozorava na problem odlaska mladih. Pozivaju se korisnici da ‘podijele’ broj onih za koji znaju da su otišli ili koji namjeravaju otići. Rijetkost su oni koji poznaju manje od njih 10. Tako se nezaustavljivo povećava statistički broj od dva milijuna osoba koje žive u inozemstvu, a čije je podrijetlo iz BiH. To je više od polovice stanovnika BiH. Svi podaci upozoravaju na drastičan ‘odljev mozgova’ i odlazak mladih, a podaci Svjetskog ekonomskog foruma Globalne konkurentnosti u toj kategoriji smjestili su BiH na 131. mjesto od ukupno 133 države. Međutim, unatoč tome što na ovaj gorući problem ukazuju čak i korisnici društvenih internetskih platformi, bosanskohercegovačkim političarima na dnevnom redu ove točke još nema. A, i “ne zna se kad će”…

Dok mediji svakodnevno donose priče suvremenih ‘gastarbajtera’, mlada Mostarska Inga Kotlo i Čitlučanka Ana Sušac tu priču neće vam ispričati. One su odlučile ostati i svoju budućnost graditi u BiH.

Njihova je priča – ostanak.

Život sada, a ne „na čekanju”

“Važno je spomenuti da kontinuirano razvijam i univerzalne radne vještine, što mi otvara vrata za napredak u bilo kojem mjestu na svijetu, kako u BiH, tako i u inozemstvu. Pošto je i u BiH ta radna sposobnost u određenoj mjeri prepoznata, ne osjećam potrebu za hitnim “bijegom”. Naravno, točno je da se, kao i druge mlade osobe, suočavam s brojnim poteškoćama, te da postoje faktori koji uzrokuju opravdano nezadovoljstvo, ali istovremeno postoji i puno pozitivnih stvari koje moja domovina, odnosno moj rodni Mostar, nudi”, kaže za Deutsche Welle Inga Kotlo, mlada asistentica na Fakultetu humanističkih znanosti u Mostaru.

Inga Kotlo, Assistentin | Bosnien und Herzegowina Universität Mostar (privat) Inga Kotlo: “Postoji i puno pozitivnih stvari koje moja domovina nudi”

Upravo pozitivne stvari: rodni grad, obitelj i prijatelji, prirodne ljepote, ali i doza izazova da se barem na mikrorazini uhvati u koštac s poteškoćama i nepravilnostima koje izazivaju nesigurnost i nezadovoljstvo životom u BiH, prevagnule su u odluci za ostanak u BiH.

“Ali bojim se da stavljanje života u BiH ‘na čekanje’ ne donosi ništa dobro ni pojedincu, a ni zajednici u kojoj živi – ta već pomalo ustaljena praksa doprinosi samo atmosferi sveopće pasivnosti, učmalosti, nezadovoljstva i bezizlaznosti. Život je sada i ovdje, i on neminovno teče”, smatra ona.

“Što će ostati od BiH?”

Ana Sušac je još studentica i kaže da želi ostati u domovini ukoliko za to postoji i minimum mogućnosti. “Nema dvojbe da ova zemlja ima jako puno pozitivnih strana, ali u prilično nestabilnom ambijentu u kojem živimo, takve stvari kao da ne mogu doći do izražaja. Vjerujem da svatko za sebe može pronaći barem nekoliko stavki koje ga vežu za BiH i motiviraju na ostanak. Za mene osobno to su u prvom redu obitelj, prijatelji i ljudi na koje sam mogla računati kad je bilo potrebno, ali i određene navike i stil života koji bi se drugdje vjerojatno razlikovao”, komentira ova studentica za DW.

“Da je malo više pameti, interesa za razgovor i kompromisa na svim stranama da se zemlja napokon sredi u političkom i ekonomskom smislu, vjerujem da bi mogli biti pristojna država u kojoj bi većina stanovnika mogla normalno živjeti. Ovako smo dovedeni u poražavajuću situaciju da mladi sve više tonu u apatiju, a državu je samo u zadnjih pet godina napustilo više od 170.000 ljudi. To je žalosno. Vrijeme prolazi, problemi se gomilaju, a zemlja stoji na mjestu. Crveni alarm glede iseljavanja uključio se odavno”, mišljenje je ove studentice.

Na pitanje zašto političari ovaj alarm ignoriraju, Ana odgovara: “Za pretpostaviti je da bi to podrazumijevalo da i oni, koji su preuzeli odgovornost za BiH, i sami poduzmu stanovite korake jer im to je naprosto dužnost i obveza. Ne želim vjerovati da su dužnosnici u baš tolikoj mjeri izgubili dodir sa stvarnošću pa da ne prepoznaju opseg problema. Veliko je pitanje što će uopće ostati od ove zemlje ako se dozvoli da ju napusti većina obrazovanih i sposobnih koji su je u budućnosti trebali graditi”, zaključuje.

Ana Susac, Studentin | Bosnien und Herzegowina Universität Mostar (privat)

Ana Sušac: “Mi mladi smo dovedeni u poražavajuću situaciju da sve više tonemo u apatiju”

“Zemlja staraca i sirotinje”

Dok se Inga i Ana odlučuju na ostanak, i statistički su u manjini jer istraživanja pokazuju da čak i do 60% mladih želi otići iz BiH, vlastodršci ne smatraju da je to gorući problem u zemlji koji će zasigurno obilježiti i njenu budućnost.

“Kod vladajućih nema ni želje niti volje za konkretan razgovor i korake na ovu temu. Najveći problem je u pristranom pravosuđu, korupciji i nepotizmu koji prolaze bez kazne što je rak-rana našega društva. Imamo divnu zemlju, resurse i obrazovane ljude, ali sve nepovratno gubimo jer je stvorena besperspektivnost i apatija. Nemamo dugoročne planove za razvoj, zapošljavaju se podobni umjesto sposobni, imamo vlastodršce kojima se imovinska kartica debelo ne podudara sa stvarnim stanjem, radnike koji mjesecima rade bez plaće i doprinosa i, unatoč svemu, teško nam je kazati ‘car je gol'”, ‘dijagnoza’ je sadašnjosti u BiH..

Zbog iseljavanja, budućnost BiH je neizvjesna jer neće imati tko puniti mirovinski fond. “Naša budućnost bit će zemlja staraca bez mirovine i još veće sirotinje”.

IZVORNI ČLANAK MOŽETE PROČITATI NA: WWW.DW.COM

Share this: