Pčele – čudo prirode

Tekst napisala – mr.ph. Matea Strukar

Pčela je jedno od čuda prirode. Osim što je njezin najučinkovitiji oprašivač, pčele medarice proizvode izvrsnu i zdravu hranu koju ljudi jedu već stoljećima.

Pčele su čarobna, marljiva stvorenja. Zajedno žive u vrlo složenoj zajednici i neprocjenjivo su važne u životnom ciklusu oprašujući veliki postotak naših usjeva koje jedemo.

Osim meda, pčele proizvode i vosak koji se već stoljećima koristi za izradu svijeća, kozmetike i sredstava za čišćenje, pa čak i za losione za ruke i tijelo.

                                                                                Svježe izvrcan med planinske livade

Zdrava pčelinja zajednica obično je sastavljena od jedne pčele matice, stotinjak trutova i 50000 pčela radilica

Matica

Maticu smatraju vladaricom, bez obzira što ona nema nikakvih vladarskih moći nad zajednicom. Ona njome ne vlada i ne naređuje joj, ali bez nje bi ta zajednica uginula. Njena zadaća jeste polagati jajašca i ona to neprestano čini u mraku tijekom cijelog svog života, a u vrijeme najveće plodnosti, i do 2000 jajašca dnevno.

Ona ima i pčele pomoćnice koje ju hrane, čiste i pospremaju tako da ona ne mora prekidati polaganje jajašaca. Njezin životni vijek je oko četiri godine. Može ubosti, ali svoj žalac koristi jedino da ubije suparničku maticu nakon što ova izađe iz svoje ćelije.

Trutovi

To su mužjaci u zajednici. Tijelo im je veće od pčela radilica, četvrtastija su oblika i imaju velike oči. Umjesto žalca imaju muški spolni organ i nemaju voštane žlijezde (za razliku od radilica koje ih imaju).

Glavna uloga truta je traženje i oplođivanje matice. Zanimljivo je to da se trutovi legu iz neoplođenih jajašaca, što znači da nemaju oca. Kad odrastu, odletjet će u potrazi za maticom s kojom će se pariti. Proces parenja zapravo ubija truta.

Radilica

Njihova glavna zadaća jeste održati opstanak zajednice. Da bi to postigle, one rade surađujući u složenome komunikacijskom sustavu. Međusobno komuniciraju dodirom, mirisom i titrajima. One koriste vosak (koji izlučuju iz voštanih žlijezda) za gradnju složenih struktura – međusobno povezanih šesterokutnih valjaka koji se nazivaju saće i smještene su u njihovim gnijezdima.

                                                                                                                 Mladi pčelar

U različitim fazama svog života radilica će biti:

  1. Kućna pčela, čistiti i hraniti mlade,
  2. Posluživati maticu, čistiti je i hraniti,
  3. Pčela stražarica koja brani pčelinju zajednicu, i maše krilima, što pridonosi prozračivanju košnice tijekom velikih vrućina i
  4. Odlazi u potragu za hranom skupljajući nektar, pelud i propolis.

Ovisno o godišnjem dobu, radilica živi 15-38 dana ljeti, a zimi oko 140 dana.

Organizacija pčelinje zajednice

Kao što se ljudsko društvo organizira za obavljanje mnogih složenih zadaća (opskrbljivanje hranom, obrana, održavanje kućanstva i podizanje potomstva), tako je to i u pčelinjoj zajednici.

Tisuće jedinki učinkovito je programirano tako da svaka pčela u zajednici točno zna što mora raditi u svakom danom trenutku i u svakoj nastaloj situaciji. Pčelinja zajednica može pronaći sklonište, prehraniti se, obraniti se, može uzgojiti još jednu maticu (ako je potrebno) i preseliti se na bolji položaj.

Sve su pčele važne za naš planet zato što oprašuju veći dio njegove flore

Bilo da pčele držite u košnici ili im omogućujete da se gnijezde u vašem vrtu, pridonijet ćete povratku važnoga kukca čiji broj opasno opada.

Share this: