Kako stvari funkcioniraju u BiH oko povećanja i smanjenja cijena naftnih derivata?

Prije svega da napomenemo da su cijene nafte pale na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara nakon što je Saudijska Arabija najavila skoru obnovu proizvodnje. Proizvodnja je prepolovljena nakon napada pobunjenih Hutija na ključno naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti.

Medijska negativa oko cijena nafte

Bez obzira što je na londonskom tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,80 dolara, u BiH se i dalje “forsiraju” medijski naslovi koji ukazuju na povećanje cijena naftnih derivata na domaćim crpkama.

“Zašto je pojedinim medijima/portalima & njihovim sponzorima u interesu da ljude pogrešno informiraju tj. drže u neznanju, i pod konstantnim “stresom” na vama je da zaključite.”

Ipak, ukoliko bacimo oko na strane medije uočava se drukčije predstavljanje stanja stvari, odnosno, drukčije  kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu.

Na američkom tržištu barelom jučer se trgovalo po 1,15 dolara nižoj cijeni, od 58,19 dolara. Jučer je zatvaranje tržišta dočekao u minusu 3,56 dolara, prenosi Hina.

Cijene nafte naglo pale

Cijene su prije dva dana naglo pale nakon što je novi saudijski ministar za naftu princ Abdulaziz bin Salman objavio da je opskrba zahvaljujući posezanju u rezerve vraćena na razinu na kojoj je bila prije napada Hutija.

Po njegovim će riječima Saudijska Arabija u rujnu i listopadu u prosjeku proizvoditi 9,89 milijuna barela dnevno i obaveze prema kupcima u ovom mjesecu bit će ispunjene u cijelosti.

Do kraja mjeseca proizvodni kapaciteti dosegnut će 11 milijuna barela dnevno, odnosno 12 milijuna do kraja studenog, i time će se vratiti na razinu na kojoj su bili prije napada.

Share this: