Njoj je iranski šah najviše vjerovao

Anis al Doleh bila je konkubina i omiljena žena iranskog šaha Nasira el Din Kadžara. Anis se svojim izgledom potpuno razlikovala od današnjeg poimanja ženske ljepote, jer je imala brkove, bila je krupna i neprivlačna. Međutim, bilo joj je ponuđeno da postane iranska princeza, ali je ona to odbila.

iranian princess anis al dolehFoto: Arhivske fotografije

Posljednjih dana na društvenim mrežama šeruje se njena fotografija i navodi se da je ona smatrana ultimativnim simbolom ljepote Persije početkom 1900-ih godina.

Pored toga, ističe se da se ukupno 13 mladića ubilo jer ih je ona odbila. Tragom povijesti došli smo do podataka da su navedene stvari netočne, naovdi tegraf.rs.

Bila je njegova prva žena Foto: Arhivske fotografije

Ono što je točno jeste da je ona bila konkubina i omiljena žena iranskog šaha Nasira el Din Kadžara (1831–1896.). On je vlastiti narod “lakejem u službi nevjernika” jer je od Britanaca i Rusa kupovao tehničke proizvode i dozvoljavao im da otvaraju fabrike, rafinerije i rudnike širom Persije primajući za to mito.

Bio je jedan od najdugovječnijih vladara u povijesti Persije i najduži u svojoj dinastiji. Ostao je upamćen kao čovjek koji je modernizirao Pesiju u mnogim sferama, a bio je ljubitelj umetnosti.

Iranski šah je u svom haremu imao 84 žene Foto: Wikipedia/Nadar

Nasir el Din bio je prvi Iranac koji se fotografirao i jedan od prvih koji je sam fotografirao.

Naime, imao je 11 godina kada je od engleske kraljice dobio na poklon fotoaparat koji je pasionirano koristio cijeli svoj život.

Iranski šah pravio je fotografije koje nitko drugi sem njega nije mogao da napravi. Volio je da fotografira i svoje žene iz harema, a imao ih je čak 84.

Anis prva sa desne strane Foto: Arhivske fotografije

Među tim fotografijama izdvajaju se fotografije njegove omiljene konkubine Anis al Doleh. Nju je smatrao svojom srodnom dušom i najviše joj je vjerovao. Navodno joj je povjeravao i državne tajne.

Prema povijesnim izvorima, Nasir el Din joj je ponudio poziciju prve žene u haremu (princeza), ali je ona to navodno odbila. Bez obzira na tom, bila je veoma utjecajna u svoje vrijeme i praktično je obavljala funkciju iranske princeze.
Ona se nalazi na listi najznačajnijih žena iranske povijesti (Persija).

Iranski šah je voleo da fotografiše svoje konkubine Foto: Arhivske fotografije

Anis je bila u potpunoj suprotnosti s onim što se danas smatra idealom ženske ljepote. Bila je krupna, imala je brkove i guste i spojene obrve.

Usprkos tome, iranskom šahu bila je prelijepa.

IZVOR: telegraf.rs

Share this: