BANJALUKA, GRADIŠKA – Motociklistu “ulovio” presretač, vozio 266 km/h

Brzina od 266 kilometara na sat, kojom se kretao motociklista na magistralnom putu Banjaluka – Gradiška, najveća je koju su evidentirali presretači u Republici Srpskoj.

U pitanju je motociklista koji je, kada ga je “ulovio” presretač, vozio 266 km/h na dionici puta gdje je ograničenje 80, što znači da je vozio 186 km/h više od dozvoljene brzine.

Drugi vozač je na području Bijeljine, na ograničenju od 80 kilometara na sat, vozio 100 više, odnosno 180 km/h.

Treća najveća brzina zabilježena je na području Laktaša, gdje je nesavjesni vozač na ograničenju od 100 vozio 167 kilometara na sat, četvrta najveća je evidentirana od 136 kilometara na sat na ograničenju od 80 na dionici magistralnog puta Omarska – Prijedor – Novi Grad.

Peta najveća brzina je bila na području Gacka na ograničenju od 80, kada je presretač zaustavio vozača koji je vozio 130 kilometara na sat.

U Odjeljenju za odnose s javnošću MUP-a RS rečeno je da su dva vozila opremljena uređajima za mjerenje brzine od 15. lipnja do kraja prošle godine u RS evidentirala 8.868 prekršaja prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila. Ističu da se najveći broj prekršaja odnosi na prekoračenje propisane brzine od 10 do 20 kilometara na sat.

Milenko Jaćimović, član Savjeta za sigurnost saobraćaja grada Banjaluka, kaže da su represivne mjere u koje ulaze presretači, stacionirani ili mobilni radarski sistemi svakako stub kojim se može utjecati da se smanji broj vozača koji ne poštuju ograničenje brzine.

“Međutim, nigdje u svijetu, čak ni u najsigurnijim zemljama kada je u pitanju sigurnost saobraćaja, u kojima je najmanje smrtno stradalih i najmanji broj saobraćajnih nezgoda, problem nije u potpunosti riješen samo presretačima, radarima i kaznenim odredbama”, kaže Jaćimović.

On kaže da se tada drastično povećava nenaplativost kazni ili traženje rupa u zakonu kako bi se izbjegle sankcije, te ističe da se po pitanju ovog problema mora utjecati preventivom i naučno istraživačkim radom.

“Nauka mora da ponudi zbog čega je stalan porast broja vozača koji ne poštuju ograničenje brzine i konzumiraju alkohol, te koji su to trendovi u svijetu i kako su to riješile druge zemlje kako ne bismo imali višestruke povratnike u činjenju tih prekršaja. Kazne neće sve riješiti”, rekao je Jaćimović.

Dodao je da se na vozače mora utjecati i kroz medije, pravljenjem raznih emisija, spotova i edukacijom.

Visina kazne

U MUP-u RS pojašnjavaju da su Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH propisane kazne za prekoračenje brzine kretanja motornih vozila.

Za prekoračenje od 10 do 20 kilometara na sat je jedinstvena novčana kazna od 50 KM.

Tko brzinu prekorači od 20 do 30 kilometara na sat rasponska je kazna od 100 do 300 KM, od jedan do četiri mjeseca zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i dva kaznena boda.

Za prekoračenje više od 30 kilometara na sat izriče se rasponska novčana kazna od 400 do 1.000 KM, od dva do šest mjeseci zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i dva kaznena boda.

IZVOR: mondo.ba

Share this: