Odluka je pala, kupujem auto, odlično ali…

Odlučili ste se za kupovinu polovnog automobila, sakupili novac (ušteda plus kredit), “kopate” po PiK/OLX.ba u nadi da ćete kupiti dobar i istovremeno jeftin automobil – gotovo pa nemoguća misija. Upamtite da kupovina automobila koji ima nerealno nisku cijenu u odnosu na kilometre i godinu proizvodnje, u pravilu znači prijevaru! Nadalje, ako se nerealno niskoj cijeni pridodaju čudni razlozi prodaje vlasnika automobila, kao što je odlazak u inostranstvo i sl. vjerojatnost da se radi o prijevari postaje još izglednija.

Female hands close up with car keys Free Photo

Bezbroj je negativnih iskustava i primjera iz kojih trebamo izvući pouke, a najbolje se uči iz tuđih pogrešaka. Nažalost, ponekad želja za novijim vozilom nadvlada razum, što za posljedicu ima probleme novčane prirode. Drukčije rečeno, nasjednemo i zagrizemo mamac, te si kupimo ništa drugo nego problem.

Dobro otvorite oči, najčešće prijevare se odnose na…

Primjera radi, britanska istraživanja pokazuju da gotovo jedna trećina britanskih polovnih automobila ima skriveni problem, odnosno, kvar. U BiH bi bilo odlično kada bi situacija bila slična kao u Britaniji. Pretpostavke za našu državu su, naravno, mnogo gore.

Najčešća prijevara odnosi se na lažiranje i muljaže oko stvarno prijeđenih kilometara vozila. Dobro poznato vraćanje kilometraže je najprostija i najčešća prijevara, posebno ako auto koje se prodaje ima digitalni odometar. Odometar prikazuje koliko je kilometara automobil prešao, a ako je on digitalan, sve što je potrebno da se taj broj promijeni jeste da se on poveže s kompjuterom koji ima odgovarajući softver za tu namjenu.

Zašto se kupci rijetko odlučuju za provjeru kilometraže?

Utvrđivanje stvarne kilometraže u BiH je naravno moguće uraditi u ovlaštenim servisima. Zašto se rijetko kupci odlučuju za provjeru prijeđenih kilometara vozila? Razlog je banalan ali je istinit, a on glasi ušteda dodatnih 100-150KM, koliko će ovlašteni serviser naplatiti za svoju uslugu. Drugi razlog može biti uvjerljiva priča prodavača/vlasnika vozila koji je maher svoga posla, i koji će vas uvjeriti da je odlazak na utvrđivanje kilometraže bacanje novca.

Drugi oblik prevare se naziva “udarano vozilo”

Drugi najčešći oblik prevare kod polovnih automobila je kada vam netko proda vozilo koje je bilo udarano/sudionik saobraćajne nesreće ili tzv. “total šade”. Isto to “total šade” vozilo ste platili kao da nikada nije bilo udarano, kad ono nakon par mjeseci počinju problemčići.

Ovdje je potrebno imati na umu da postoje majstori svoga zanata – automehaničari & autolimari koji bilo koje udareno vozilo mogu popraviti i uraditi tako dobro da je gotovo pa nemoguće uočiti neregularnost ili nepravilnosti na vozilu. Protumjera za ovu mjeru je iskusan autolimar ili automehaničar na vašoj strani koji će vam biti od koristi i poštedjeti vas glavobolje u budućnosti.

foto by spencerpanels.com.au

Da zaključimo

Postoji stara dobra izreka koja glasi “Najskuplji je jeftin Mercedes!”

Kupujte od poznatih i provjerenih prodavača vozila koji žive i rade u vašem mjestu/gradu stanovanja. Nije garancija ničega, ali nije i da nije!

Young family buying a car in a car showroom Free Photo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto by unsplash

Share this: