Jedan od tisuću već je zaražen, što znači da se virus širi brže nego u Italiji i Iranu

Grad New York je novi epicentar zaraze korona virusom, jer je tu registrirana trećina pozitivnih u SAD, a virus se širi pet puta brže nego u drugim dijelovima zemlje.

Jedan od hiljadu stanovnika šire teritorije grada već je zaražen, izjavila je koordinatorica Radne grupe za borbu protiv korona virusa, dr. Deborah Bricks.

Gustina stanovnika jedan je od najvećih problema grada u ovom trenutku, piše New York Times, dodajući da je u New Yorku već sada postotak zaraženih veći nego u Italiji.

Razlog je gradski prijevoz i gužve u njemu, izuzetno posjećeni javni parkovi i zgrade koje izgledaju kao košnice. Guverner države Njujork naredio je bolnicama da smjesta uvećaju kapacitete za prijem zaraženih za 50 posto.

Samo u ponedjeljak prijavljeno je novih 5.000 slučajeva, što je broj zaraženih podiglo na 21.689 u širem reonu, dok ih je u samom gradu 13.119.

Od COVID-19 u gradu je do sinoć preminulo 125 ljudi

Predsjednik SAD naredio je slanje velikog kontingenta sredstava za zaštitu od korona virusa (maski, rukavica, dezinfekcijskih sredstava) i najavio da će naučne laboratorije u New Yorku ubrzano raditi na traženju rješenja.

On je iskazao optimizam u pogledu efikasnosti kombinacije lijeka za malariju i antibiotika, koja se pokazala uspješnom na drugim mjestima u svijetu.

Gradonačelnik Bill de Blazio zatvorio je škole u New Yorku 15. ožujka tek poslije dosta pritisaka, a sada je izjavio da ne treba očekivati da se učenici i studenti vrate u zgrade prije 20. travnja. Organizirana je online nastava.

Za sada nema ograničenja kretanja stanovnika na teritoriji grada, ali se svima savjetuje da ostanu kod kuće.

Restorani i barovi ne primaju goste, već samo dostavljaju hranu.

IZVOR: nezavisne.com , RTS

Share this: