Tradicija u Afganistanu

Povezana slika

Život žena u Afganistanu potpuno je suprotan od onoga koji je nama poznat i shvatljiv. Žena iz našega teksta se zove Marzia Umeed i do svoje 24 godine života tri puta je postala udovica.

Kao i svaka normalna osoba imala je svoje snove. Njezin san bio je postati političar s ciljem postizanja jednakih prava za žene u Kunduzu (Kunduz je provincija na sjeveru Afganistana). No međutim, nije znala da ju je njezin otac već obećao roditeljima dječaka još kad su joj bile samo tri godine.

Udovica po prvi put postaje sa 17 godina

Sa šesnaest godina, Marzia se udala za Atta Ullaha, koji je radio u lokalnoj trgovini. Nedugo nakon što se našla u drugom stanju, njezin suprug je poginuo od eksplozije bombe. Mjesec dana nakon Atta Ullahove smrti Marzia je na svijet donijela svoje prvo dijete.

Postoji tradicija u ruralnom Afganistanu, osobito unutar Paštunske zajednice, koja nalaže da kada žena izgubi supruga, mora se udati za jednog od njegove braće, odnosno, za jednog od njegovih rođaka, te tako postaje njegova prva ili druga žena. Udovice udaju nemogu odbiti, budući da im tradicija ne ostavlja mogućnost da biraju svoju vlastitu sudbinu. Marzia se po drugi put udaje za Atta Ullahovog rođaka Asmat Haqyara, a odluku o tome donosi njezin svekar.

Samo rijetke udovice dobiju priliku da se udaju za već neoženjenog brata ili rođaka od pokojnika, u večini slučajeva one postaju druga žena, dok razlika u godinama između budućih supružnika ne igra nikakvu ulogu.

Ponekad ratne udovice postaju treća supruga svoga novog muža

Nakon samo nekoliko mjeseci od svoje druge udaje, njezin muž Asmat  Haqyar ubijen je u sukobima na sjeveru Afganistana.

Mjesec dana nakon Haqyarove smrti, Marzia se udaje po treći put za četrdesetpetogodišnjeg (45) Saif Wahdata, jedinog preživjelog brata od njezinog tek preminulog muža, te tako postaje njegova druga žena. Da stvar bude još tragičnija i Wahdat je ubijen u sukobima sa Talibanima, a Marzia po treći put postaje udovica.

“Tradicija u Afganistanu nalaže da udovica nema mogućnost da se vrati svojim roditeljima ili da se uda za nekoga iz druge obitelji.”

U Afganistanu se vjeruje, ukoliko se bilo što desi obitelji mladoženje unutar prve dvije godine nakon vjenčanja, to je zbog loše sreće koju je mlada donijela u obitelj. Ovakav stav i predrasude također dovode do nasilja i netrpeljivosti nad mladim udovicama u Afganistanu.

Marzia se suočava ne samo sa odbacivanjem i krivnjom njezine obitelji, nego i sa cijelim selom u kojem živi, budući da se vjeruje kako je tragedija koja je nastala njezina krivica.

Ovakva sudbina nije samo sudbina Marzie Umeed: 2.5 miliona afganistanskih udovica suočava se sa posljedicama ovakvih običaja u Afganistanu.

Share this: