Spašavanjem tuđih života možete spasiti i vlastiti

Na svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se obilježava svake godine na današnji datum, donosimo najvažnije razloge zbog kojih bi svatko trebao barem pokušati donirati dozu.

Četrnaestog lipnja obilježava se Svjetski dan dobrotvornih darivatelja krvi, koji je ove godine posvećen hitnim situacijama.

U svijetu se prikupe 92 milijuna doza krvi na godinu, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Otprilike polovica od toga prikupi se u zemljama visokih prihoda u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije.

Više muškaraca nego žena

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka jest čovjek – darivatelj krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

Ako se do sada niste odlučili na dobrovoljno darivanje krvi iz altruističkih razloga i možda vam treba pokoji dodatni motiv, u nastavku pročitajte zašto je darivanje krvi dobro i za vaše zdravlje. Jer spašavanjem tuđih života možete spasiti i vlastiti.

1. REDOVITO DARIVANJE KRVI POVEZANO JE S MANJIM RIZIKOM OD INFARKTA

Znanstveno je potvrđeno da redoviti darivatelji krvi rjeđe obolijevaju od infarkta miokarda.

2. ODREĐIVANJE ZDRAVLJA KRVI

Kod svakog darivanja krvi uzimamo uzorak te se određuje krvna grupa i rezus-faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV, sifilis. Isto tako, kratak liječnički pregled također uobičajeni dio obrade svakog darivatelja.

U Zavodu su također primijetili nešto što se odnosi na starije darivatelje:
S godinama je elasticitet krvnih žila malo slabiji, pa se stariji darivatelji krvi nakon uzimanja uzorka često osjećaju bolje.


3. OSJEĆAJ SAMOPOŠTOVANJA ZA DULJI I KVALITETNIJI ŽIVOT

Većina dobrotvornih darivatelja krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utječe i na njihovo zdravlje.

Share this: