U Sarajevu uhvaćeno sedam dilera svježeg zraka u teglama

“Inhalator” je klan koji ima dobro uvezan sistem rada, te je teško stati u kraj i locirati sami vrh mafije. Policija pretpostavlja da je riječ o nekadašnjem klanu “Danda”, koji je distribuirao opojnu drogu spid širom BiH.

MUP Kantona Sarajevo je jutros oko pet sati pokrenuo akciju kodnog naziva “Čista hava”, u sklopu koje je slobode lišeno sedam lica. Akcija ima za cilj suzbijanja kriminalnog klana “Inhalator”, koji već duže vremena provodi nezakonite radnje širom kantona.

“Akcija je sinhronizovano startala na nekoliko lokacija, nakon što smo locirali sedam glavnih dilera koji su ilegalno distribuirali tegle sa svježim zrakom građanima Kantona Sarajevo. Ovaj klan već nekoliko godina prodaje svjež zrak na crnom tržištu, a prema našim statistikama do sada su profitirali oko 3,4 miliona KM. Hapšenjem ovih sedam osoba smo se primakli samom vrhu klana, kojem ćemo nadamo se uskoro stati u kraj. Kako se naša akcija razvija, tako dolazimo do saznanja da ovaj klan radi na nivou države, a zrak koji ilegalno prodaju se pakuje na nekoliko lokaliteta u Hercegovini, Bjelašnici i Igmanu, a pretpostavljamo da postoje i određene fabrike i u Krajini”, riječi su inspektora Sabita Palice, koji je predvodio akciju.

“Inhalator” je klan koji ima dobro uvezan sistem rada, te je teško stati u kraj i locirati sami vrh mafije. Policija pretpostavlja da je riječ o nekadašnjem klanu “Danda”, koji je distribuirao opojnu drogu spid širom BiH.

“Kao i u biznis sektoru, i u svijetu mafije tržište diktira potražnju roba i preusmjerenje biznisa. Sumnjamo da je ovo klan koji je držao monopol na prodaju i proizvodnju spida, ali su se sada odlučili promijeniti sferu djelovanja, te preusmjeriti u nešto za čim je velika potražnja. Masa građana je osuđena da kupuje zrak na crno, obzirom da je zagađenje toliko da se ne gleda je li nešto po zakonu ili ne, što u jednu ruku razumijemo. Pretpostavljamo da ovaj klan ima veze s čuvenom bandom “Zrakuza” iz Pekinga, koji su prvi počeli dilati zrak na crno”, dodao je Palica.

Policija će i dalje provoditi slične akcije, kako bi konačno stali u kraj ovom kriminalnom klanu. Ova sedmorka bi mogla dovesti direktno do vrha mafije, a na policijskim metodama mučenja je da ih natjeraju da progovore.

Tekst je satiričnog karaktera preuzet sa portala satro.info

Share this: