Početak školske godine se bliži, a roditelji će i ove godine morati izdvojiti velike iznose novca kako bi opremili svoje školarce. Ovisno o tome u koji razred upisujete dijete, bit će vam potrebno između 300 KM i 600 KM.

Knjižare su već nabavile potrebne udžbenike prema popisima osnovnih škola koji su objavljeni tijekom prethodnog i ovog mjeseca. Ističu kako su i ove godine imali problema jer svaka škola radi po drugom programu.

Nema odstupanja cijena u odnosu na prošlu godinu i cijena udžbenika se kreće od 10 KM do 20 KM za osnovnu školu, dok su za srednju od 11,90 KM do 30-40 KM. Skuplji udžbenici podrazumijevaju i radne bilježnice kao za predmet engleski jezik i sl. Potražnje već ima. U prosjeku roditelji izdvoje između 150 i 170 KM za udžbenike, kazala je Nađa Tihić, iz Svjetlostkomerca.

Books in Black Wooden Book Shelf

Nema nikakvih promjena jer zakon o udžbenicima još nije na snazi i nemamo osnovan institut koji će se baviti ovim problemom. Svaka škola radi po svom programu i bira udžbenike, što dodatno otežava roditeljima. Udžbenici trebaju biti besplatni za svu djecu u osnovnim školama, jer je ona po zakonu i obvezna.

Novca za to ima u proračunu, ali ranije nije bilo političke volje da se to realizira. Imamo pozitivno iskustvo iz Zagreba gdje je gradonačelnik Milan Bandić to davno uradio i svi učenici imaju besplatne udžbenike. .

Udar na džep roditelja

Godinama su nadležni isticali kako je obrazovanje u BiH besplatno, no u realnosti to baš i nije tako. Roditelji trebaju izdvojiti između 300 i 600 KM za udžbenike, ruksak, bilježnice, pribor za likovno, pribor za tjelesni odgoj, odjeću, obuću i druga pomagala.

Coins Beside Ballpens

Share this: