Ograničeno radno vrijeme osobito u zimskom periodu

Na području općine Travnik, već godinama ugostiteljski objekti, odnosno, njihovi vlasnici (u najboljim primjerima su vlasnici i radnici istih objekata) muku muče s ograničenim radnim vremenom. Naime, za rad kafića, kafeterija, restorana, itd., ljetno radno vrijeme je 07:00-24:00 sati, a zimsko radno vrijeme je od 07:00-23:00 sati.

U čemu je problem?

Da bi na pošten i uredan način pokušali osnovati bilo kakav obrt u BiH neophodno vam je dosta muškosti, a o etiketi “lud” i “nije normalan” da ni ne govorimo. Ovo zato što je odlaskom poprilično velikog broja ljudi iz naše države, a osobito iz srednjobosanske županije, tu u prvom redu mislimo na Travnik kao njeno središte, rizik prilikom ulaganja znatno povećan.

“Imam dobru ideju ali je nemam kome prodati.” Ovako bi mogli reći za veliki broj poduzetničkih ideja, a prvenstveno onih koje nisu exportno orijentirane, te svoj poslovnu solventnost moraju crpiti unutar države.

Prilikom otvaranja novih ili rada već postojećih ugostiteljskih objekata situacija na području općine Travnik dodatno je otežana uvođenjem mjera zabrane radnog vremena nakon 23:00 sata zimi, odnosno nakon 00:00 sati ljeti. Od vlasnika ugostiteljskih objekata se traži uredno plaćanje svih poreza i doprinosa, kao i “1001” inspekcijska urednost i ispravnost objekta, što je sasvim normalna stvar i tu nema ništa pogrešno, ali..

Kad već sve tražite pa pustite ljude nek zarade taj porez i doprinos

Problema uopće ne bi bilo da na području općine Travnik nema vremenskih ograničenja rada ugostiteljski objekata, ovo se osobito osjeti u dane vikenda kada je promet gostiju povećan. Puno bolja situacija je s drugim, susjednim općinama koje su taj problem riješile na način da se barem vikendom uplati određena suma novca na račun općine za prekoračenje dopuštenog radnog vremena.

Na ovaj način vlasnici objekata su sigurni da ukoliko gosti odluče ostati iza pola noći policija neće pokucati na vrata objekta, a kazna od nekoliko stotina maraka neće dodatno otežati već ionako otežanu situaciju s prihodima.

Nažalost, ovakva mogućnost ne postoji za vlasnike ugostiteljskih objekata na području općine Travnik.

Složenost problema je naizgled nevidljiva, ali je stvarna

Postoje dva razloga zbog čega je nastao ovaj problem koji se odražava na prihode vlasnika ugostiteljskih objekata, a samim time i na radnike istih. Prva opcija je manje realna, ali je svejedno moguća. Vlasnici ugostiteljskih objekata nemaju dovoljno složnosti u nastupu i zahtjevima prema nadređenim organima vlasti, niti dovoljno znanja da ih uvjere u pogrešnost odluke o uvođenju ograničenja radnog vremena za ugostiteljske objekte.

Druga opcija je daleko izglednija i realnija. Organi vlasti nemaju dovoljno, znanja i razumijevanja za privatni biznis jer nikada nisu bili dio privatnog sektora već isključivo državnog aparata koji sam po sebi automatizmom funkcionira. Iz ovog razloga nemaju sluha niti za vlasnike ugostiteljskih objekata tj. kafića, restorana, itd.

Prijedlog mjera

Koliko god bili nepristrani u davanju rješenja ovom problemu, moramo na kraju zaključiti da ovdje deblji kraj izvlače vlasnici ugostiteljskih objekata koji se već godinama bore ne samo s čudnim odlukama organa vlasti već i s pronalaskom ugostiteljskih radnika. Do određene mjere su i sami krivi za ovakvo stanje stvari, ali to je neka druga tema koja zahtjeva zaseban tekst.

Kompromis s organima vlasti bi bio najbolji prijedlog, ali on podrazumijeva da dvije strane sjednu za stol i pokušaju dogovoriti određena rješenja za problem.

Kako bi do dogovora uopće došlo vlasnici ugostiteljskih objekata moraju napraviti nekakav oblik unije ili udruge, jer u suprotnom se ne radi o dvije strane u pregovorima već o pojedinačnim zahtjevima pojedinaca prema organima vlasti općine Travnik.

 


Uočavanje problema i davanje doprinosa njegovom rješavanju u cilju boljeg funkcioniranja društvene zajednice je krajnji cilj ovog teksta.

Share this: