Općenito o vakcinama

Vakcine su jedan od najuspješnijih medicinskih dostignuća u modernom vremenu.

Vakcine ili cjepiva su imunobiološki preparati koji se unose u organizam zato da stvaraju specifični aktivni imunitet protiv različitih uzročnika bolesti.

Cjepiva se priređuju od bakterija, rikecija, virusa, odnosno toksina. Uzročnici u cjepivima mogu biti ubijeni – inaktivirani ili živi. Mrtva cjepiva su priređena od patogenih klica inaktiviranih fizikalno ili kemijski, a mogu sadržavati sve komponente petogenih klica (npr.pertusis) ili samo pojedine frakcije odgovorne za kliničku sliku bolesti (npr.tetanus).

Živa cjepiva su priređena od živih uzročnika bolesti, pravilno atenuiranih, tako da im je virulencija smanjena, ali im nije uništena antigena sposobnost.

Zaštita stvorena cijepljenjem je aktivna, tj.cijepljenje izaziva stvaranje vlastitih pretežno zaštitnih antitijela i celularni imunitet. Takva zaštita traje dugo, ali ne nastupa nakon prve aplikacije vakcine.

                                                                                                            photo by Pexels

Strah od imunizacije

Roditelji se sve više dovode u pitanje neophodnosti imunizacije svoje djece, posebno zbog toga što nijedno cjepivo nije potpuno bez štetnih učinaka ili rizika od komplikacija.

Direktor Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku, dr. Emir Abdulović, specijalista interne medicine, na jednom od svojih predavanja izjavio je:

“Nevakcinacijom činimo to da banalne bolesti koje smo pobijedili počele su nas ubijati.”

Dakle, morbili, rubeola, tuberkuloza, difterija, pertrusis,itd. – sve su to bakterijske/virusne bolesti od kojih smo se zaštitili vakcinacijom, a danas mnogi roditelji odbijaju vakcinirati svoju djecu te ih na taj način izlažu velikoj opasnosti.

CJEPIVO PROTIV OSPICA, ZAUŠNJAKA I RUBEOLE NIJE POVEZANO S AUTIZMOM (što je potvrdilo istraživanje o kojem će biti govora u ovome tekstu). Vakcine su povezane s lokalnim reakcijama, kao što su bol i eritem.

Širenje lažnih vijesti i dezinformacija na društvenim medijima smatra se glavnim uzrokom odbijanja cjepiva, što je jedna od glavnih prijetnji globalnom zdravlju.

Nedavne epidemije ospica u američkim i europskim gradovima u kojima je opseg cijepljenja opao, pružaju oštar podsjetnik za potrebu održavanja razine zaštite imuniteta cjelokupne populacije. Stopa cijepljenja je opadala uglavnom zbog dezinformacija u javnosti o povezanosti cjepiva protiv ospica i autizma, za koje ne postoji znanstvena osnova.

MMR cjepivo nije povezano s rizikom za autizam

Mnogi roditelji odluče odbiti cijepljenje svoje djece zbog straha od autizma. Niska pokrivenost cijepljenjem MMR je dovela do epidemije ospica koje mogu biti smrtonosne. Necijepljene osobe koje razviju ospice mogu prenijeti infekciju na bebe koje još nisu cijepljene.

Nuspojave nakon cijepljenja jesu lokalne otekline, crvenilo itd. Pri aplikaciji mrtvih cjepiva može se pojaviti i povišena temperatura, a pri cijepljenju živim cjepivom može se razviti i blaža slika bolesti.

                                                                            photo by Pexels

Istraživanje rađeno u Danskoj

Urađeno je istraživanje da bi se vidjelo postoji li veza između MMR cjepiva i autizma, ne samo u sve djece, već i u određenim skupinama osjetljive djece. Studije su uključivale 657.461 dijete rođeno u Danskoj od 1999. do 31.prosinca 2010. godine.

Tijekom praćenja, autizam je dijagnosticiran kod 6517 djece. Otkrili su da su šanse za razvoj autizma bile jednake kod djece koja su primila MMR cjepivo i kod djece koja nisu primila cjepivo.

Nije bilo povećanog rizika od autizma nakon MMR vakcinacije u podskupinama djece koja imaju nekoga od oboljelih u rodbini, ili koja bi “trebala imati neke faktore autizma”. Istraživanje je financirala Fondacija Novo Nordisk.

Zaključak

Cjepiva su jedno od najvažnijih sredstava u prevenciji zaraznih bolesti, a samo izuzetno u terapiji. Prema tome, sprečavanje pojava epidemije cijepljenjem moguće je samo prethodnim cijepljenjem pri pojavi bolesti.

                                                                                                            photo by Pexels

Share this: