Evo kako ćete pravilno očistiti i dezinficirati interijer automobila

PANDEMIJA koronavirusa je mnoge natjerala da ozbiljnije razmisle o higijeni i čišćenju prostora u kojima borave. Kabina automobila nije izuzetak.

Već smo otprije znali da je kolo volana četiri puta prljavije od WC daske u javnom toaletu, a studije su pokazale kako je ručka pištolja za tankiranje jedna od najprljavijih površina u javnoj upotrebi – 12.000 puta je prljavija od prije spomenute WC daske.

Međutim, sada je sveopća tema koronavirus i postavlja se pitanje kako možemo interijer automobila dezinficirati. Klasične kemikalije ovdje u pravilu ne prolaze, osim ako smo spremni uništiti površinu pojedinih dijelova kabine poput presvlaka sjedala. Također, brišući plastiku armature riskirate da joj trajno narušite boju pojavom brojnih mrlja i diskoloraciju.

Larry Kosilla iz Ammo NYC, specijalist za detaljno čišćenje automobila, u videomaterijalu odlučio je s javnosti podijeliti nekoliko trikova za brzo i učinkovito čišćenje najprljavijih površina u automobilu.

Dakle, važna je dezinfekcija volana, mjenjača, ručne kočnice, ručke na vratima, radija i touchscreena su iznimno važni, ali nemojte zaboraviti prekidače/polugice na volanu (indikatori i brisači vjetrobranskog stakla, tempomat), naslone za lakat, kontrole položaja sjedala, okvire vrata i ručke na vanjskom dijelu vrata te ručke prtljažnika.

Ova su načela još važnija za taksiste i ostale vozače koji prevoze putnike. Što biste trebali koristiti za dezinfekciju automobila? Organizacija Consumer Reports, primjerice, savjetuje korištenje nekih sredstava za čišćenje koje već imate kod kuće. Barem sedamdeset posto alkoholne otopine djelotvorno je protiv koronavirusa, a izopropil alkohol neće naštetiti glavnim površinama u vašem automobilu.

Nakon klasičnog čišćenja specijaliziranim sredstvima savjetuje se korištenje sredstava za dezinfekciju, ali uz prvo testiranje na manjim površinama.

IZVOR:index.hr, automobili.ba

Share this: