On prezentira lokal, često je razlog vraćanja u restoran ili zaobilaženje istog u širokom luku. Evo zašto je njihov posao toliko važan i nimalo lak!

Focus Photography of Man Holding Ceramic Teacup

Raditi kao konobar u restoranu se vrlo često, kod nas, ali i u svijetu, smatra prilično podcijenjenim poslom.

S ljudima je vrlo teško raditi, konobar mora biti brz, ali oprezan, imati dobro pamćenje, biti komunikativan, nasmiješen i uvijek otvoren. Konobari vrlo često rade dvostruke smjene i preko 10 sati dnevno, a nerijetko rade i vikendima i blagdanima. Cijeli dan stoje na nogama, ali se još uvijek nekako stignu nasmijati.

To je posao kojeg morate voljeti, bez toga nema dobrog konobara. Konobari su vrlo često prva lica koja gosti ugledaju pri ulasku u restoran i na njima ostavljaju vrlo važan prvi dojam. Zato su nasmiješeni konobari od izuzetne važnosti. Dobar konobar nikada nije bahat, niti prema kolegama niti prema gostima. Dobar konobar se ne raspravlja s gostom već nudi ispriku i nešto drugo s menija.

Zato bi bilo lijepo da:

  • Kad uđete u ugostiteljski objekat, srdačno pozdravite svog konobara.

  • Kad naručite hranu i konobar dođe provjeriti je li sve u redu, budite iskreni  i pristojno recite ako nešto nije u redu.

  • Budite strpljivi, konobar ovisi o jako puno drugih ljudi u restoranu i ponekad će hrana kasniti. On želi da vi dobijete svoju hranu na vrijeme isto kao i vi.

  • Zapamtite, svi mi imamo loše dana, vaš konobar također.

  • Na odlasku ga pozdravite i zahvalite se na usluzi.

  • Uvijek ostavite barem 10% napojnice!

P.S. Konobarenje je posao samo za one koji su izdržljivi. Ne može svatko konobariti, i upravo zato bi zaista trebali razmisliti prije nego se “uhvatite tacne”.

Share this: