Za mnoge bikere kaciga bez potkape, kao patike bez čarapa

Ipak, primjetit ćemo kako neki nose, dok drugi ne nose potkapu.

Slikovni rezultat za potkapa za motor

Naravno da svatko ima svoj stav, ali ipak iznosimo neke od činjenica.

Od sveukupne moguće bikerske opreme potkapa spada u jedan od najjeftinijih dodataka. Nadalje, potkapa upija znoj, a samim time štiti kacigu od prljanja i neugodnih mirisa, te je lakše prati potkapu nego vaditi i prati postavu kacige kada poprimi neugodne mirise (Postoje i sredstva za pranje bez vađenja postave).

Osim što upija znoj, u trenutcima kada se vozimo a temperatura se spusti ispod nivoa ugodne vožnje, potkapa nas štiti i od hladnoće, pa tako motociklisti nose potkapu i kad je toplo i kad je hladno. Dobro je znati da postoje potkape koje su namjenjene isključivo za hladnije dane. One su nekoliko centimetara deblje od uobičajenih, krojene tako da prednji dio potkape osim što prekriva čelo, obraze, usta, vrat, prekriva i gotovo cijeli grudni koš na taj način smanjujući strujanje hladnog zraka do grudnog koša, sprečavajući podhlađivanje prilikom vožnje.

Slikovni rezultat za podkapa I KACIGA za motor

Nadalje potkapa olakšava stavljanje i skidanje kacige, te (istina u manjoj mjeri) ali ipak smanuje buku prilikom vožnje, sprječava zamagljenost vizira, štiti od vjetra, itd.

Preporučljivo bi bilo imati više od jedne potkape zbog redovitijeg  mijenjanja.

Share this: