Porezna batina udara isključivo pušače

Porezni nameti koji se sa svakom novom godinom uvode na duhanske proizvode ne pogađaju proizvođače cigarete već one koji konzumiraju cigarete tj. pušače! Porezna “batina” na novčanik pušaća koja se u BiH, ali i regionu forsira zadnjih nekoliko godina već zalazi u prohibitivnu zonu. Svima je jasno da je siva ekonomija najplodonosnija kada se određeni proizvod zabrani ili je preskup.

Isto tako, svima je jasno da porezi na cigarete pune javni proračun mnogo više od bilo koje druge robe, pa i alkohola, odmah poslije nafte i naftnih prerađevina. “Problem” s cigaretama ponajviše je vlastodržavnički marketing, koji potporu nalazi u medijima. Pitate se odkud ovakav stav kad svi znamo da su cigarete štetne po zdravlje kako pušaća tako i nepušaća?

Da, to je istina, ali je također istina da je i šečer štetan po zdravlje onih koji ga konzumiraju, odnosno, svih nas! Zašto se onda nikada nismo zapitali zašto se ne uvedu visoki porezi na “šećerne proizvode“?

Najdeblji kraj izvlače…

Ovakvim raspletom u odnosima između države, proizvođača, i distributera cigareta, najdeblji kraj izvlače pušaći! Pored toga što se neprestalno financijski “tlače” zbog konstantnih poskupljenja, također se pokušavaju prikazati kao građani drugog reda koji truju sebe i sve oko sebe. Licemjerno bi bilo od nas nepušača kriviti pušače što nas truju, a istovremeno ne kazati da ti isti “trovači” pune buđet BiH/zemalja regiona.

Isto tako, mogućim uvođenjem zabrane konzumiranja cigareta u zatvorenim objektima u BiH stvorit će se dodatni pritisak ne samo na pušaće, nego i na ugostitelje, osobito vlasnike manjih ugostiteljskih objekata, koje nitko ne pita što oni misle o ovoj temi.

Staviti čovjeka u “box” samo zbog toga što je pušać, a od istog tog čovjeka “masno” naplačivati njegovo zadovoljstvo, na taj način puneći državni proračun, zaslužuje ako ništa jedan kontra članak/pogled/uvid/stav od uobičajenih/anti pušačkih.

Da ne bude zabune…

…kao autor ovog teksta, kao osoba koja nikada nije konzumirala cigarete, ali isto tako i kao razuman čovjek, ne mogu ne primijetiti da se konstantno “udara” na kolateralnu štetu, a ne na uzrok problema.

Stavovi autora ovog teksta ne odražavaju stavove uredništva portala!

Share this: