U usporedbi sa ženama, muškarci će više iskorištavati druge i vjerovati da su posebni i da im zato pripadaju privilegije.

Muškarci su narcisoidniji od žena, pokazala je analiza američkih znanstvenika nakon što su proučili podatke iz 355 znanstvenih članaka, disertacija i tehničkih priručnika u kojima je bilo uključeno više od 470 tisuća ljudi svih dobnih skupina.

Photo of Man Wearing Dress Shirt While Standing in Front of Mirror

Znanstvenici kažu da narcisoidnost ima dobre i loše strane.

“Narcisoidnost je povezana s raznim interpersonalnim disfunkcijama, uključujući nemogućnost održavanja zdrave dugoročne veze, neetičkim i agresivnim ponašanjem”, kazala je vodeća autorica studije Emily Grijalva sa sveučilišta u američkom Buffalu.

“Istovremeno, narcizam potiče samopouzdanje, emotivnu stabilnost i prije će izroditi vođu”, dodaje Grijalva.

U svojoj meta-analizi, Grijalva i njezin tim razmatrali su tri aspekta narcizma – čelništvo/autoritet, grandioznost/ekshibicionizam i iskorištavanje/uzimanje prava.

Photo of Woman Looking at the Mirror

Utvrdili su da je razlika između spolova najveća u trećoj kategoriji. “Rezultat sugerira da, u usporedbi sa ženama, muškarci će više iskorištavati druge i vjerovati da su posebni i da im zato pripadaju privilegije”, napisala je Grijalva u časopisu Psyhological Bulletin.

Tek nešto manja je razlika u kategoriji čelništvo/autoritet, a to znači da su muškarci skloniji tome da se nameću, da vode i imaju više moći.

U aspektu grandioznost/ekshibicionizam spolovi su podjednaki. “Drugim riječima, oba spola su jednako tašta, sklona ekshibicionizmu i zadubljena u sebe”, kaže Grijalva.

Ukupno, zaključili su da su muškarci narcisoidniji za četvrtinu više od žena.

 

Share this: